Austrija ponudila Češkoj 30.000 doza vakcina

Češka
Iako je Češka jedna od zemalja najžešće u ovom trenutku pogođena epidemijom, Kurz je rekao da EU nije učinila dovoljno da joj omogući da dobije dodatne doze vakcina

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da je njegova zemlja ponudila Češkoj 30.000 doza cjepiva protiv koronavirusa u naporu da se u toj zemlji smanji broj novozaraženih, dok se u susjednoj Slovačkoj stanje popravlja i ima najmanje pacijenata  u bolnicama od početka godine.

Nudeći pomoć Češkoj, Kurz je također ponovio svoje kritike na račun raspodjele cjepiva u EU-u.

Iako je Češka jedna od zemalja najžešće u ovom trenutku pogođena epidemijom, Kurz je rekao da EU nije učinila dovoljno da joj omogući da dobije dodatne doze vakcina.

- Ako je napredak sa cijepljenjem slab u nekim zemljama, tada će rezultat biti loš za sve, jer pandemiju možemo pobijediti jedino zajedno - rekao je.

U četvrtak, 27-orica se nisu uspjela dogovoriti o redistribuciji dodatnih doza nakon što je nekoliko zemalja - među njima Češka - reklo da su tretirano nepošteno i da nisu dobile dovoljno pomoći.

U susjednoj Slovačkoj broj oboljelih od Covida-19 u bolnicama najniži je od početka godine i pao je ispod 3.000, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak.

Istovremeno, iskorišteno je miliona doza vakcina. U zemlji s 5,5 miliona ljudi, oko 740.000 dobilo je prvu dozu, a 263.000 obje doze.

Početkom marta Slovačka je naručila 200.000 doza Sputnjika V od Rusije ali nije još počela koristiti tu vakcinu jer ono još nije dobilo zeleno svjetlo evropskog regulatora.

Nekoliko uzastopnih sedmica Slovačka je bila među zemljama s najviše umrlih na svijetu u odnosu na broj stanovnika.