Internet trol zavarao medije: Potvrđeno da na fotografiji nije atentator na Trampa

.

Tomas Metju Kroks (Thomas Matthew Crooks, 22) identificiran je kao napadač koji je pokušao izvršiti atentat na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Prema informacijama iz policije, on je odranije poznat po ekstremnim stavovima i više puta je učestvovao u nasilnim incidentima i da je bio dio radikalnih grupa koje promovišu drastične akcije protiv onih koje smatraju neprijateljima.

Ranije su mediji objavili, a i naš portal prenio da je Thomas Matthew Crooks prije atentata objavio video u kojem govori kako mrzi Trumpa i Republikance, u koijma je bila i slika.

Međutim, fotografije na kojima je navodno atentator i koje su objavljene u medijima bile su predmet analize nekoliko fact-checking portala iz svijeta, uključujući i portal Raskrikavanje iz Srbije. Analiza je potvrdila da muškarac s fotografije nije Thomas Matthew Crooks i da on nije osoba koja je objavila bizarni video na društvenim mrežama iako postoji određena fizička sličnost. 

Napomena: U ranijem članku portala Cazin.net, je uz sliku bilo navedeno da se radi o atentatoru na Donalda Trampa i da je riječ o Thomas Matthew Crooks, te ovim putem isto se ispravlja i navodi jasno da osoba sa slike nije atentator na Donalda Trampa, a na osnovu analize portala Raskrinkavanje https://raskrinkavanje.ba/analiza/internetski-trol-prevario-i-medije-na-fotografijama-nije-atentator-na-trumpa.

Izvinjavamo se čitaocima zbog prenošenja netačnih vijesti. 

Foto: Društvene mreže