Antalija: Turci nisu htjeli nasuti gorivo Izraelskom avionu koji je prinudno sletio

.
Po dolasku, posada El Ala zatražila je dopunu goriva kako bi nastavili putovanje do Tel Aviva. Međutim, turske vlasti na aerodromu odbile su zahtjev za dopunu goriva.

 

Avion izraelske avio-kompanije El Al suočio se s ozbiljnim problemima prilikom prinudnog slijetanja u Antaliji, Turska, čime su još jednom na površinu isplivale tenzije u odnosima između Izraela i Turske.

Prema izvještajima izraelskih medija, avion El Al poletio je iz Varšave u nedjelju, ali je zbog hitnog medicinskog slučaja morao prinudno sletjeti u Antaliji. Po dolasku, posada El Ala zatražila je dopunu goriva kako bi nastavili putovanje do Tel Aviva. Međutim, turske vlasti na aerodromu odbile su zahtjev za dopunu goriva.

Putnici su se također suočili s dodatnim poteškoćama prilikom izlaska iz aviona jer im predstavnici aerodroma u Antaliji nisu dozvolili iskrcavanje. Kanal 12 izvještava da je pilot morao držati motor aviona uključenim kako bi klima uređaj nastavio raditi, jer je putnicima bilo zabranjeno napustiti avion.

Nakon nekoliko sati kašnjenja i neizvjesnosti, avion je napokon poletio iz Antalije, ali umjesto direktnog leta za Tel Aviv, put je nastavljen prema grčkom otoku Rodos, gdje je avion napunio gorivo.

Ovaj incident dodatno je naglasio već postojeće napetosti između Izraela i Turske, dok je mnogima postalo jasno da su i najmanje nesuglasice u ovakvim situacijama često komplikovane političkim kontekstom.