Anketa:Skoro trećina ispitanih Ukrajinaca bi dalo teritoriju Rusiji da se rat završi

.

Iako se značajan dio populacije sada zalaže za teritorijalne ustupke, većina, tačnije 55 posto, i dalje se protivi davanju bilo kakvog dijela zemlje Rusiji

 

Anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, provedena između 16. i 22. maja na uzorku od 1.067 ljudi s teritorije pod kontrolom Ukrajine, pokazala je značajan porast broja Ukrajinaca koji bi prihvatili teritorijalne ustupke Rusiji za brzi završetak rata. Skoro trećina, odnosno 32 posto ispitanika, izrazila je spremnost na takav kompromis, što predstavlja trostruko povećanje u odnosu na samo 10 posto iz prošle godine i 19 posto na kraju prošle godine.

Iako se značajan dio populacije sada zalaže za teritorijalne ustupke, većina, tačnije 55 posto, i dalje se protivi davanju bilo kakvog dijela zemlje Rusiji. Ova promjena stavova dolazi skoro 29 mjeseci nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, tokom koje je Rusija zauzela oko 18 posto ukrajinske teritorije, uključujući poluostrvo Krim koje je anektirano 2014. godine.


Različiti faktori mogu utjecati na promjenu stavova među Ukrajincima, uključujući dugotrajnost sukoba, humanitarne krize i ekonomske poteškoće. Ipak, unatoč rastućoj podršci za teritorijalne ustupke, većina stanovništva ostaje čvrsta u stavu da se ne smije popuštati agresoru.

Ovi rezultati ankete ukazuju na duboke podjele i izazove s kojima se suočava ukrajinsko društvo dok pokušava pronaći izlaz iz sukoba i osigurati mir i stabilnost za svoju zemlju.