Amerikanci preuzimaju dvije fabrike oružja u BiH

c

U aprilu ove godine, tada nepoznati kupac preuzeo je značajne udjele u firmama Pretis i Binas, dvije vodeće kompanije u vojnoj industriji Bosne i Hercegovine. Kupovina je izvršena putem kastodi računa otvorenog u jednoj domaćoj banci, što je izazvalo veliko interesovanje, jer nije bilo jasno ko stoji iza ove transakcije.

Nepoznati kupac je stekao oko 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojanskog Binasa za približno 15 miliona KM. Iako su mediji prvobitno spekulirali da iza ovih kupovina stoji američka kompanija Regulus Global, pravi kupac dionica ispostavilo se da je sarajevska firma Sikto.

Kompanija Sikto, registrovana u  Sarajevu na adresi Maglajska 1, zvanično je preuzela vlasništvo nad dionicama i prenijela ih s kastodi računa na svoj vlasnički račun. Firma je nastavila kupovati dionice te sada drži 41,5 posto vlasništva u Pretisu, čime se približila državnom udjelu koji iznosi 51 posto. Također, u Binasu Sikto sada ima 25,69 posto vlasništva, te je drugi najveći dioničar nakon Federacije BiH, koja posjeduje 51 posto dionica.

Ono što je dodatno zanimljivo jeste da je kompanija Sikto promijenila vlasničku strukturu. Naime, u vrijeme kupovine dionica Pretisa i Binasa, vlasnik Sikta bila je češka kompanija Mann Holding s.r.o. Međutim, vlasništvo je u međuvremenu prebačeno na američku firmu Sitko Acquisition LLC, registriranu u Delawaru.

Pretis i Binas, dvije ključne kompanije u vojnoj industriji BiH, bilježe veliki rast u posljednje vrijeme, a očekuje se da će njihovi rezultati nastaviti rasti u narednim godinama. Ova akvizicija stoga ukazuje na strateški interes američkih kompanija za vojnu industriju u BiH, dok Sikto nastavlja jačati svoj utjecaj u ovim firmama.