ADEKVATNE ZAMJENE NEMA: NESTAŠICA LIJEKA ZA DIJABETES U BIH

lijekovi

Na tržištu cijele Bosne i Hercegovine trenutno vlada nestašica lijeka Trulicity, koji je dio skupine lijekova za liječenje dijabetesa. Prema informacijama iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, problem je uzrokovan kašnjenjem u proizvodnji, što je dovelo do nedostatka ovog lijeka na tržištu.

Slična situacija se odvija i s drugim lijekovima iz iste skupine, što uzrokuje velik broj upita vezanih za dostupnost tih lijekova. Zbog njihove važnosti i učinkovitosti, pacijenti se suočavaju s ozbiljnim poteškoćama u nabavi potrebnih lijekova.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine potvrđuju da je lijek Trulicity potpuno nedostupan na tržištu.

“Desetog jula ove godine nosilac dozvole prijavio je privremeni prekid snabdijevanja lijekom Trulicity od 1,5 mg za period od 11. jula do 5. avgusta zbog kašnjenja u proizvodnji. Posljednji uvoz lijeka od 0,75 mg bio je u maju ove godine, a za njega nije prijavljena nestašica,” stoji u izjavi Agencije.

U mnogim drugim javnim i privatnim apotekama širom Bosne i Hercegovine, lijek Trulicity trenutno nije dostupan. Potražnja za lijekom u manjoj dozi također je minimalna.

Lijek Trulicity pripada skupini naprednih lijekova za dijabetes, a zamjenski lijekovi često nisu odgovarajuće rješenje.