18-godišnjak skočio u bazen iako je bilo zabranjeno: Slomio vratni kralježak

.
U Termama Tuhelj dogodila se teška nesreća kada je 18-godišnji mladić iz Hrvatske zadobio teške povrede prilikom skoka u bazen, iako je skakanje bilo zabranjeno.

 

Prema saopštenju hrvatske policije, mladić je skočio u plitki dio bazena koji je bio označen tablom sa obavještenjem da je skakanje zabranjeno i oznakom da je dubina vode 0,90 metara. Mladić je glavom udario u mjesta za sjedenje unutar bazena, koja nisu bila dovoljno vidljiva, što je uzrokovalo teške povrede uključujući posjekotinu na glavi i slomljen vratni kralježak.

“Vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen je u Opću bolnicu Zabok, a zatim u kliniku za traumatologiju ‘Sestre milosrdnice’ u Zagrebu zbog ozbiljnih povreda”, navodi se u saopštenju.

Majka nastradalog mladića izjavila je da su nasloni unutar bazena bili loše označeni i da se osjećala ljuta zbog nedostatka pomoći u trenutku nesreće. Istakla je da je mladić zaradio posjekotinu od 30 centimetara i da će biti potrebna operacija zbog slomljenog vratnog kralješka.

Iz Termi Tuhelj su saopštili da su ispunjeni svi uslovi za sigurnost na bazenima.

“Na bazenima Vodenog planeta u trenutku nesreće bilo je osam spasioca i osam bazena u funkciji. Pridržavamo se svih pravilnika i zakona o sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima propisanim za bazenska kupališta od Ministarstva zdravlja”, naveli su iz Termi Tuhelj.