Zmajevi protiv Mađarske traže prvu pobjedu i treće mjesto u grupi

.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Zenici igra utakmicu 4. kola Lige nacija protiv Mađarske.

Kako je rekao i selektor Sergej Barbarez u jučerašnjoj utakmici, Bosna i Hercegovina je po prvi put pod njegovim vodstvom u situaciji da nešto "mora". Kada se to kaže misli se da je po prvi put u situaciji da može da očekuje tri boda i da tri boda mnogo znače za osvajanje trećeg mjesta u grupi.

- Prvi put osjećamo da bismo mi nešto kao morali. Doveli smo se u tu situaciju. Imamo prvu meč loptu za treće mjesto, ali kažem, vidjećemo kako smo odradili. Niko nije očekivao da će Mađarska i Nizozemska odigrati 1:1. Pokušavamo da ne računamo, nego da svaku utakmicu gledamo kao neko finale, rekao je Sergej Barbarez u najavi utakmice.

Nula iz Budimpešte pokazuje da se sa Mađarima može igrati, a na domaćem terenu se traži da se postigne i taj goli koji će napraviti razliku. Tu i postoji problem za večeras, jer neće biti Ermedina Demirovića zbog parnih kartona, a vidjećemo koga će Sergej Barbarez da stavi umjesto njega uz Edina Džeku u sami vrh napada.

Selektor Mađarske, Marco Rossi sa dosta pohvala na račun Bosne i Hercegovine je pričao o utakmici, ali i podcrtao da Mađari žele tri boda.

- Teško je pripremiti tim bez razmišljanja o pobjedi. Svi pokušavaju pripremiti tim za ta tri poena. Radimo sve što možemo da to postignemo, rekao je Rossi.

Pobjeda u ovom meču, pa gotovo izvjesno ekipi koja to učini, donosi treće mjesto i baraž za opstanak u Ligi A. Od ove sezone, kao što je poznato, sistem je promijenjen, pa treće mjesto igra baraž za opstanak sa drugoplasiranom ekipom iz Lige B. Svi u našoj reprezentaciji žele da ostanu u Ligi A jer to garantuje kvalitetne rivale i u narednom izdanju Lige nacija, no da bi se do toga i došlo, jasno je, mora se, kako reče i selektor, pobijediti Mađarska.

Utakmica BiH - Mađarska igra se večeras od 20.45 u Zenici. Meč sudi Anthony Taylor.