Zinedine Zidane izabrao najtežeg protivnika: "Uzme mi loptu, a ne dodirne me"

.
Lilliana Thurama je stavio na drugo mjesto

 

Legenda Real Madrida i jedan od najboljih igrača u historiji Zinedine Zidane imenovao je dva igrača protiv kojih mu je bilo najteže igrati tijekom njegove bogate karijere.

Ovaj 52-godišnjak jedan je od najvećih igrača koji je ikada kročio fudbalskim travnjacima, osvojio je sve što se može na klupskom i međunarodnom nivou.

Zidaneova igračka karijera obuhvaćala je boravke u Cannesu, Bordeauxu, Juventusu i Real Madridu, osvajanje naslova prvaka u Italiji i Španiji kao i Ligu prvaka u dresu Kraljeva.

Ofanzivni veznjak također je osvojio Europsko prvenstvo s Francuskom 2000. i Svjetsko prvenstvo 1998., iako su njegovi igrački dani završili loše nakon što je isključen u finalu Svjetskog prvenstva 2006. protiv Italije jer je glavom udario Marca Materazzija.

Nakon što je okačio kopačke o klin, osvajač Zlatne lopte iz 1998. godine se počeo baviti trenerskim poslom, a vrhunac slave je doživio u Real Madridu.

U dva odvojena razdoblja na čelu Reala, Zidane je osvojio dva naslova La Lige i Ligu prvaka tri puta u nizu.

Često ga se povezivalo s povratkom na klupu niza velikana kao što su Manchester United, Bayern pa i Juventus, ali je i dalje bez posla.

Kad je Zidane igrao tada je istovremeno bilo niz vrhunskih defanzivaca koji su ostavili neizbrisiv trag u fudbalskoj igri.

I imajući to na umu, možda nije iznenađenje da su, kada je Zidane imenovao dva najteža igrača s kojima se susreo u karijeri, obojica bili istaknuti štoperi iz 1990-ih i 2000-ih.

Prvi izbor je legenda Italije i Milana Paolo Maldini, koji je cijelu svoju karijeru proveo na San Siru u igračkoj karijeri koja je trajala nevjerovatnih 25 godina.

A drugi je njegov nekadašnji reprezentativni kolega Lilian Thuram, s kojim je Zidane osvojio i Svjetsko prvenstvo 1998. i Europsko prvenstvo 2000. godine.

"Najteži protivnik smislu da je bio jako dobar, a ne u smislu da te htio udarati je bio Maldini."

"Bio je previše pametan i inteligentan na terenu. Mnogo puta sam se našao ispred njega i znate već šta bi se desilo. Uzimao bi mi loptu da me ne dodirne"

"I Thuram. Bio je čvrst. Kad je on u vašem timu, sretni ste. Ali ako on igra protiv tebe, ti ne igraš", poručio je Zidane.