UEFA kaznila Srbiju i Albaniju, Hrvatsku tek čeka novi finansijski udarac

.
Europska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog ponašanja navijača na meču sa selekcijom Engleske, a u isto vrijeme kažnjen je i Fudbalski savez Albanije.

 

Fudbalski savez Srbije mora UEFA-i uplatiti ukupno 14.500 eura (28.359 KM) zbog nesportskog ponašanja navijača na utakmici prvog kola Europskog prvenstva protiv Engleske.

 

 

UEFA je dan nakon utakmice pokrenula postupak protiv Srbije po dvije tačke - bacanje predmeta u teren te transparenata i povika koji nisu prigodni za sportski događaj.

Na kraju je zbog ubacivanja predmeta na teren za utakmice UEFA izrekla kaznu od 4.500 eura (8.801 KM), a poruke s tribina i zastave 'velike Srbije' kažnjeni su s 10.000 eura (19.558 KM).

UEFA je najavila da će pomno pratiti ostale utakmice Srbije na EURO-u. Svaki sljedeći problem bit će kažnjavan značajnijim novčanim iznosima, pa je Srbija za sada dobro i prošla.

Fudbalski savez Albanije također je kažnjen zbog ponašanja navijača na meču s Italijom, a ukupna kazna je 37.375 eura (73.098 KM).

Navijači ove reprezentacije su za vrijeme utakmice s Italijom ubacivali predmete na teren, palili su baklje na tribinama, te su istakli provokativna obilježja, pa ih je to koštalo. UEFA je izrekla kaznu od 10.000 eura zbog baklji, 12.375 eura (24.203 KM) moraju platiti za bacanje predmeta na teren, 5.000 (9.779 KM) zbog upada navijača i 10.000 eura zbog neprikladnih poruka.

Podsjetimo, Hrvatska je zbog navijača i problema koje su radili na utakmici protiv Španije morala platiti 87.875 eura (171.867 KM), a nova kazna je sigurno čeka i nakon utakmice s Albanijom.

Na utakmici ovih dviju reprezentacija opet je bilo "kontroverznog" skandiranja i raznih transparenata.

Skupa su albanski navijači s Hrvatima navijali protiv Srbije. To bi im se na kraju moglo obiti oglavu s još većom kaznom od ove koju su dobili. Kazne UEFA-e u ovom slučaju trebale bi biti poznate do petka.