Turci objavili koji klub je izabrao Džeko, tvrde da će igrati još dvije sezone

.
Napušta Fenerbahče

 

Tokom noći stigla je nova vijest oko Edina Džeke. Sve upućuje da je pitanje dana kada će biti dogovoren njegov novi transfer, vjerovatno posljednji u bogatoj karijeri. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti reakcija navijača Željezničara.

Pravo niotkuda se prije nekoliko sedmica pojavila vijest da bi Džeko mogao stići u Hajduk, dok ga istovremeno s ogromnim ponudama pokušavaju dovesti i Saudijci.

Posljednje informacije su takve da je sve manje sumnji kako će Džeko karijeru završiti u Hajduku. Preostaje da se vidi kako bi na to sve reagovali navijači Željezničara pošto su ga i oni sanjali na Grbavici.

Džeko je izdanak omladinske škole sarajevskog velikana, ali se Grbavici nije puno zadržao, otišao je jako mlad te je nakon 19 godina odlučio da se vrati iz inostranstva.

Na žalost navijača Željezničara, a na radost pristalica Hajduka to će prema svemu sudeći biti Poljud. Turski Fotospor piše da će biti potpisan i dvogodišnji ugovor.

Turci kao glavni razlog zašto je Džeko odabrao Hajduk navode činjenicu da su svi njegovi uslužni poslovi kao i investicije uglavnom u Hrvatskoj.

Navodno Dijamant želi biti bliže porodici u Sarajevu, dok je istovremeno iz poslovnog ugla jako povezan sa Dalmacijom jer posjeduje nekretnine i restoran u Splitu, odnosno Dubrovniku.

"Džeko se planira oprostiti od fudbala nakon još dvije sezone. Nakon odlaska u penziju radije želi biti u poslovnom, a ne fudbalskom svijetu. Skoro sve njegove investicije su u Hrvatskoj", zaključuju Turci.

Džeko je i prošle sezone bio u sličnoj situaciji, tada je umjesto saudijskog novca izabrao Fenerbahče gdje će se na kraju zadržati samo jednu sezonu iako je bio potpisao dvogodišnji ugovor.

Teško je reći kada bi mogao biti kompletiran njegov transfer u Hajduk zbog same administrativne procedure jer ima važeći ugovor sa velikanom iz Istanbula.

Ipak, kako sada stvari stoje pitanje je dana kada će Splićani u svojim redovima dobiti uz Safeta Sušića najboljeg igrača kojeg je BiH ikad imala.

Još 2005. godine kao golobradi dječak Džeko je otišao iz Željezničara u Teplice, dok je pažnju svjetske javnosti privukao sjajnim igrama u Wolfsburgu s kojim je bio i prvak Njemačke.

Poslije toga je uslijedio transfer u Manchester City s kojim je osvojio i najviše trofeja, uključujući i Premiership, najduže se zadržao u Romi od 2015. do 2021. godine.

Prije Fenerbahčea je igrao za Inter dvije godine. U dresu Nerazzurra je doživio možda i najveće klupsko razočarenje jer je izgubio finale Lige prvaka od svog bivšeg kluba, Manchester Cityja.

Na Poljudu ga sigurno čeka nevjerovatan prijem, ali i određena doza pritiska s kojim se sigurno naučio nositi svih ovih godina pošto će primarni cilj biti osvajanje titule.