Transfer koji Kahn i Salihamidžić ne mogu prežaliti: "Nudili smo bogatstvo, a Guardiola ni da čuje"

.
Neostvarena želja

 

Oliver Kahn i Hasan Salihamidžić imali su u Bayernu ovlasti za transfere, ali bivši direktori bavarskog kluba i danas žale za jednim neostvarenim transferom.

Bayern je ovog ljeta veoma aktivan na tržištu, pa je već doveo igrače poput Hirokija Ita, Michaela Olisea i Joaa Palhinhe. Ljetni prijelazni rok samo što je počeo, a Bayern se već dobro pojačao. Bavaraci su za ova tri igrača izdvojili oko 125 miliona eura, sve kako bi se ponovo vratili na tron u Njemačkoj nakon što im je prošle sezone titulu "ukrao" Bayer iz Levrkusena.

Max Eberl i Christoph Freund sada su zaduženi za dovođenje igrača, a ne tako davno tu funkciju obnašali su legendarni bivši fudbaleri Bayerna Oliver Kahn i Hasan Salihamidžić. Nekadašnji golman njemačkog ponosa ispričao je da su on i Hasan imali veliku želju dovesti igrača iz Manchester Cityja, ali nisu u tome uspjeli.

"Htjeli smo da dovedemo Rodrija iz Manchester Cityja u to vrijeme, ali samo Pep Guradiola zna najbolje zašto ga se tada nije htio odreći, a bili smo spremili pravo bogatstvo. Nije htio ni da čuje za transfer", rekao je Kahn.

Španac je trenutno u finalu Evropskog prvenstva i stalni je član Cityja. Ovaj 28-godišnjak je u Englesku preselio za iznos od 70 miliona eura, a njegova tržišna vrijednost sada iznosi impresivnih 120 mliona eura. Jedan je od najboljih veznjaka na svijetu i trenutno igrač koji se smatra nepogrešivim kada su u pitanju kontrola lopte i dodavanja. Španac je prošle sezone osvojio Premier ligu sa Cityjem, a sezonu ranije tripletu.

Bivši igrač Atletica ima čak 172 nastupa u Premier ligi i 22 gola uz 21 asistenciju. U Ligi prvaka je igrajući za dva tima upisao 56 nastupa i dao tri gola te imao i tri asistencije.

Kahna su novinari Bilda upitali da li su imali na listi kandidata nekog od trenutnih pojačanja Bayena (Ito, Olise ili Palhinha), na šta se on samo nasmija i rekao: "Trebao bih nazvati Hasana da ga pitam".

55-godišnji Kahn je također komentarisao mogući odlazak Matthijsa De Ligta iz Bayerna. "Imam izuzetno visoko mišljenje o Matthijsu. Uvijek sam ga doživljavao kao tipa koji može da izraste u prvog vođu. Nažalost, kočile su ga povrede".

Nizozemac je na inicijativu Kahna i Salihamidžića u Bayern doveden za 67 miliona eura iz Ajaxa, a sada se nalazi na korak od Manchester Uniteda. Prema riječima Fabrizija Romana, Bayern i Manchester United trenutno su u pregovorima i vrlo su blizu dogovora oko obeštećenja za De Ligta.

Iznos koji njemački klub traži za Nizozemca je 50 miliona eura, što su u Unitedu spremni da plate kako bi ga doveli.

Kahn je također istakao kako se nada da će svi potezi trenutnog rukovodstva kluba biti najbolji za Bayern i da će sa novim igračima biti vraćena dominacija u Njemačkoj, ali i da će se osvojiti Liga prvaka.

Podsjetimo da su Kahn i Salihamidžić otpušteni 2023. godine ubrzo nakon što su umjesto Juliana Nagelsmanna doveli Thomasa Tuchela, koji je srozao ugled Bavaraca u Njemačkoj, iako je klub u Ligi prvaka uspio doći do polufinala, gdje je ipak Real Madrid uz malo sreće bio uspješniji i potom prošao u finale da bi potom pobjedom nad Borussijom Dortmund došao do rekordne 15. titule.

Vincent Kompany je nedavno naslijedio Tuchela i Bayern planira sa Belgijancem krenuti na put povratka stare slave. 

Čekaju ih četiri pripremne utakmice prije nego će 16. avgusta protiv Ulma u gostima odigrati meč 1. kola Kupa, a prvenstvo otvaraju gostovanjem kod Wolfsburga 24. avgusta.

Kompany će na klupi Bayerna nezvanični debi imati 24. ovog mjeseca kada Bavarci budu igrali pripremni meč sa niželigašem Rottach-Egernom.