Tek su ispali s Evropskog prvenstva, a Francuzi već odlučili šta će biti s Diderom Deschampsom

.
Oglasio se predsjednik Fudbalskog saveza

 

Reprezentacija Francuske ispala je u polufinalu Evropskog prvenstva nakon što je sinoć sa 2:1 poražena od Španije. U Francuskoj uopšte nisu zadovoljni igrama Trikolora, a na udaru kritika posebno se našao Didier Deschamps čija je sudbina na mjestu selektora te selekcije već poznata.

Francuska je bila jedan od glavnih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a iako su Trikolori uspjeli da dođu do polufunala na kraju je malo ko mogao biti zadovoljan igrama ove selekcije.

Zanimljivo da je Francuska do polufinala došla iako nije postigla gol iz igre, a to se desilo upravo sinoć protiv Španije kada je povela sa 1:0 golom Kolo Muanija.

Međutim, Španija je na krilima Laminea Yamala i Danija Olma ekspresno preokrenula na 2:1 što je bio konačan rezultat ove utakmice.

Javnost u Francuskoj je nakon utakmice žestoko kritikovala svoj tim zbog poraza od Španije, ali prvenstveno zbog činjenice da Trikolori nisu igrali ni približno kao na prethodnim velikim takmičenjima.

U centru pažnje našao se i selektor Didier Deschamps za kojeg mnogi kažu da je vrijeme da napusti selektorsku poziciju Francuske i da se jasno vidjelo da je potrebno "osvježenje" na toj poziciji.

No, čini se da je sudbina iskusnog trenera već poznata i da neće biti ništa od otkaza koji u Francuskoj toliko priželjkivaju.

To je danas potvrdio i predsjednik Fudbalskog saveza Francuske, Philippe Diallo, koji je poručio da oni uopšte ne razmišljaju o promjeni selektora i da će Deschamps sigurno ostati na toj poziciji u narednom periodu.

"Ne vidim nikakav razlog zašto bismo dovodili u pitanje njegovu poziciju i ugovor koji ima. Rezultete koje je ostvario s ovim timom mu idu u prilog i ostvario je sve ono što se od njega tražili. Didier će nastaviti ovu misiju", rekao je Diallo.

Deschamps je krajem prošle godine produžio ugovor s Trikolorima koji će trajati do završetka Svjetskog prvenstva 2026. godine.

On je na ovu funkciju došao još 2012. godine, a naravno najveći uspjeh ostvario je šest godina kasnije kada je osvojio Svjetsko prvenstvo s Francuskom u Rusiji.

Francuzi su nakon poraza od Španije odmah u priču uključili ponovo Zinedinea Zidanea koji ima ogromnu želju da vodi ovu reprezentaciju, ali jasno je da se to još uvijek neće desiti i da će Deschamps ostati selektor.

Deschamps je rekorder u Francuskoj što se tiče staža na klupi reprezentacije jer niko toliko dugo nije bio selektor ovog tima kao on.