Španci odabrali 11 stadiona za Svjetsko prvenstvo kakvo nikada nismo gledali

.

Nogometni savez Španije danas je odredio stadione koji će biti domaćini Svjetskog prvenstva 2030. godine, a radi se o 11 nogometnih terena u devet različitih gradova.

Svjetsko prvenstvo 2030. godine bit će unikatno skoro po svemu. Na 24. izdanju svjetskih prvenstava igrat će se ne na jednom ili dva kontinenta, već na tri različita kontinenta - Evropa, Afrika i Južna Amerika.

Prvobitno, trebalo je da bude historijsko takmičenje na dva različita kontinenta te da domaćini budu Maroko, Portugal i Španija. No, tim domaćinima dodani su Argentina, Paragvaj i Urugvaj kako bi se obilježila 100. godišnjica svjetskih prvenstava.

Veći dio takmičenja bit će održan u Španiji, Portugalu i Maroku, dok će Argentina, Urugvaj i Paragvaj dočekati samo po jednu utakmicu. Također, ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo ikada koje se održava u Sjevernoj Africi.

Kompletna lista stadiona još uvijek nije poznata, ali su Španci danas objavili svoje stadione koji će biti domaćini. Radi se o 11 stadiona u devet različitih gradova, pošto će Madrid i Barcelona s po dva stadiona ugostiti takmičenje.

Španci su prijavili sljedeće stadione:

Santiago Bernabeu (Madrid)

Metropolitano (Madrid)

Nuevo Camp Nou (Barcelona)

RCDE Stadium (Barcelona)

La Cartuja (Sevilla)

La Rosaleda (Malaga)

La Romareda (Zaragoza)

San Mames (Bilbao)

Reale Arena (San Sebastian)

Riazor (La Coruna)

Gran Canaria (Las Palmas)


Mnogi od stadiona bit će renovirani i grandiozni poput Santiago Bernabeua i Camp Noua, čije renoviranje je trenutno u toku. Na Svjestkom prvenstvu učestvovat će 48 reprezentacija iz šest konfederacija, a igrat će se od 8. juna do 21. jula 2030. godine.