Sarajevo tražilo novi termin odigravanja meča, Arena odlučuje

v

FK Sarajevo je juče uputio zahtjev za promjenu termina odigravanja derbi susreta 10. kola sa Veležom koji se prema planiranom treba odigrati u ponedjeljak.

Današnjim susretom Posušja i Širokog Brijega se otvara 10. kolo WWIN lige, no još uvijek nije poznat konačan raspored utakmica s obzirom da je Sarajevo tražilo promjenu termina odigravanja susreta sa Veležom.

Naime, ekskluzivni nosilac televizijskih prava TV Arena, čija je zapravo programska šema od krucijalnog značaja za raspored odigravanja mečeva, ranije je odlučio da se derbi susret ovog kola između Sarajeva i Veleža igra u ponedjeljak 7. oktobra.

Na prvu ništa čudno. Odavno se fudbal ne igra samo u danima vikenda, no kada se zagrebe malo ispod površine, onda se s punim pavom može reći da je ekskluzivni nosilac televizijskih prava izgubio svaki dodir sa stvarnošću.

A stvarnost govori da se u sedmicama rezervisanim za reprezentativne utakmice prvenstva širom Evrope ne igraju. Nije teško provjeriti. Dovoljno je da odete na neku od "stranica" koje prate ligaška takmičenja na Starom kontinentu i vidjet ćete da će se samo u Bosni i Hercegovini 7. oktobra igrati mečevi elitnog ranga takmičenja.

Naime, iz Sarajeva su juče na adresu Komiteta za takmičenje poslali zahtjev da se susret sa ponedjeljka "prebaci" na subotu s obzirom da je njihov najbolji igrač Giorgi Guliashvili dobio poziv od selektora reprezentacije Gruzije, te da se još tri mlada fudbalera koji su članovi prvog tima moraju javiti na okupljanja omladinskih bh. reprezentacija. A izvori bliski Sarajevu su nam potvrdili da čak ni Velež juče ujutro nije imao ništa protiv da se susret bude pomjeren za subotu.

I ukoiliko se gledaju pravilnici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, derbi susret 10. kola WWIN lige između Sarajeva i Veleža bi se trebao odigrati na neki drugi datum. Pravilnik o takmičenju ide u prilog FK Sarajeva i na osnovu njegovog člana 17. može se reći da je zahtjev Sarajeva o "prebacivanju" utakmice sa ponedjeljka opravdan.

 

"Ako klub daje dva ili više igrača u bilo koju reprezentativnu selekciju Bosne i Hercegovine, radi odigravanja utakmica predviđenih kalendarom takmičenja, na njegov zahtjev, mora se izmijeniti raspored odigravanja prvenstvene ili kup utakmice. Odluku o odlaganju utakmice donosi nadležni takmičarski organ i o tome pismeno obavještava klubove tri dana prije utvrđene utakmice čiji se termin pomjera", navodi se u članu 17. Pravilnika o takmičenju.

Dakle, Komitet za takmičenje bi trebao udovoljiti zahtjevu Sarajevo i toga su svjesni članovi ovog tijela, no postoji jedno "ali".

Naime, nezvanične informacije nam također govore da je prema ugovoru TV Arena ta koja diktira termine odigravanja mečeva, te da do pisanja ovog teksta nema nagovještaja o promjeni termina odigravanja bh. derbija.

Drugim riječima, ukoliko se ne dogodi neočekivani preokret, Sarajevo bi u ponedjeljak moglo biti lišeno usluga svog najboljeg igrača Girgija Guliasvilija koji se na osnovu FIFA i UEFA pravilnika mora javiti selektoru na dan održavanja susreta, te mladih fudbalera Čelika, Mehmedovića i Hamzića koji su dobili pozive za okupljanje juniorske i mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.