Sarajevo spremno za adrenalinsku avanturu: Red Bull Showrun donosi F1 magiju i besplatnu zabavu

F

Red Bull Showrun Sarajevo je naš poklon građanima Sarajeva, Bosne i Hercegovine i svim ljubiteljima automobilizma. Pozivamo sve da nam se pridruže, ulaz je slobodan, a mi koristeći sve naše resurse, obećavamo spektakl kojeg će se svi prisutni sigurno sjećati do kraja života - istakao je predstavnik Red Bull Racing tima, Oskar Kuper (Oscar Cooper), na današnjoj press konferenciji kojom je najavljeno održavanje Red Bull Showrun Sarajevo.

 

 

 

U nedjelju 9. juna, Red Bull Showrun Sarajevo će transformisati ulice Sarajeva u jedinstvenu pozornicu za automobilistički spektakl, a za volanom legendarnog Red Bull Racing Formula 1 bolid bit će slavni britanski vozač Dejvid Kultard (David Coulthard). 

Prateći program će obuhvatiti muzičke nastupe, kao i performanse poznatog njemačkog dvojca Red Bull Driftbrothers i majstora stunt vožnje na motoru Arasa Gibieza.
 

- Ovo nije utrka. Ovo je automobilistički performans u kome u kontrolisanim uslovima sa iskusnim profesionalcima iza volana želimo demonstrirati snagu i preciznost, donoseći pri tome magiju adrenalinskog spektakla širokom auditoriju - dodao je Kuper.

Naglašavajući da je ponosan što je Sarajevo dio ovog svjetskog događaja i što će bolid voziti našim saobraćajnicama, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, istakao je zadovoljstvo što je ministarstvo podrška svemu što nas ovog vikenda čeka u Sarajevu. 

- Prvi put u historiji Bosne i Hercegovine ovakav događaj se realizuje i sretan sam što ćemo svi zajedno poslati fenomenalnu sliku Sarajeva u cijeli svijet. Čestitam ekipi na organizaciji, odlično osmišljenom konceptu i sretan sam što će i naš novi tramvaj biti dio Red Bull Showruna. Pozivam sve da dođu u Sarajevo i budu dio ovog vrhunskog događaja - kazao je Šteta.

Partner u organizaciji Red Bull Showrun je i Ministarstvo kulture i sporta Kanton Sarajevo. Zahvaljujući se organizatorima na pripremljenom cjelodnevnom programu prepunom uzbuđenja koji će zadovoljiti svačiji ukus, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, naveo je će pored uživanja u adrenalinskim vožnjama Formula 1 bolida, građani imati priliku opustiti se uz fantastične muzičke nastupe i nezaboravne partyje.

- Budite dio ove nezaboravne avanture i stvorimo uspomene koje će ostati urezane u sjećanju svih Sarajlija, posjetilaca i turista. Pozivam vas da se pridružite ovom jedinstvenom spektaklu, koji će 9. juna obogatiti urbani pejzaž Sarajeva i koji će biti epicentar sportske, ali i zabavne magije - izjavio je Magoda.

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo biti partner događaja Red Bull Showrun, koji će Sarajevo pozicionirati među metropole koje nude kvalitetne sadržaje za sve generacije. Sarajevo će 9. juna biti destinacija koju će posjetiti brojni ljubitelji formule, odnosno adrenalina i dobre zabave.

Posebno nam je važno i što će iz Sarajeva u svijet otići slike koje će pokazati specifičnost i univerzalnost grada koji nudi atraktivne sadržaje i vrhunsku zabavu - naglasio je predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Haris Fazlagić.

Šampionski bolid jurit će na trasi od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja BiH. Očekuje se da će događaju prisustvovati više desetina hiljada ljudi. Glavni dio programa počet će u 14:00 sati, a za one koji 9. juna ne budu u prilici boraviti u Sarajevu, osiguran je TV prijenos na Sport Klubu.

Današnju press konferenciju moderirao je poznati F1 komentator, Srđan Erceg koji je podjestio da će kapije biti otvorene u 11:00 sati, a da je ulaz za sve goste osiguran na 11 lokacija.

Red Bull Showrun Sarajevo bit će realizovan uz podršku Ministarstva saobraćaja KS, Ministarstva kulture i sporta KS, Turističke zajednice KS, te kompanija Bingo, Hifa Petrol, Telemach i Alta.

Foto: Red Bull Showrun