Rukometaši Danske rastavili na proste faktore Njemačku i osvojili zlatnu medalju u Parizu

.
Finale rukometa na Olimpijskim igrama

 

Rukometaši Danske osvojili su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu jer su danas u finalnom meču deklasirali selekciju Njemačke sa 39:26.

Ljubitelji rukometa ostali su uskraćeni za spektakl i žestok okršaj za zlatnu medalju u finalu jer je Danska lakše od očekivanog uspjela da dođe do ubjedljive pobjede protiv Njemačke.

Očekivalo se da ćemo u finalu baš kao u polufinalnim okršajima gledati pravi spektakl i veliku borbu za pobjedu, ali već u prvim minutama današnjeg finala bilo je jasno da se to neće desiti.

Danci su odigrali nestvarnu utakmicu u kojoj su u potpunosti deklasirali Nijemce u svakom smislu te riječi.

Njemačka je imala priključak tek u uvodnim minutama kada su Danci vodili sa 6:5, ali tada je krenula danska mašina da melje protivnika fantastičnom igrom na koju Nijemci nisu imali odgovor.

Danska je napravila seriju od čak 6:0 i došla do prednosti 12:5, a do kraja meča prednost Danaca je rasla iz napada u napad.

Na poluvrijeme se otišlo kod rezultata 21:12 i već tada je bilo jasno da zlato ide u ruke rukometaša Danske jer Njemačka u ovakvom izdanju kao danas nije mogla da priredi čudesan povratak u meč.

U drugom poluvremenu Danska je održavala svoju prednost i odbijala je svaki nalet Njemačke da pokuša da dođe na jednocifren zaostatak.

Rukometaši Njemačke su odustali od borbe u finišu meča nakon čega je Danska došla do +14 vodstvom 38:24.

U finišu je zaigrao i legendarni Hansen koji se danas oprostio od igranja rukometa i to na najbolji mogući način jer je Danska pobijedila rezultatom 39:26 i zasluženo osvojila zlatnu medalju na Olimpijadi u Parizu.

Olimpijske igre rukomet, finale:

Danska - Njemačka 39:26 (21:12)