Rakitić se zahvalio sponzoru koji će ga plaćati u Hajduku, Kalinić odgovorio na pitanje o Džeki

rakitic

Legendarni hrvatski nogometaš Ivan Rakitić večeras je zvanično predstavljen kao novi igrač Hajduka, dok u Splitu vlada ogromna euforija zbog njegovog potpisa.

Više od hiljadu navijača okupilo se ispred prostorija kluba kada je Rakitić trebao stići na predstavljanje, a uslijedila je prva konferencija za medije slavnog veznjaka kao člana Bijelih.

"Zahvaljujem se svima koji su me došli pozdraviti. Hvala predsjedniku, direktoru, navijačima, a posebno mojoj ženi koja me podržala u odluci, vjenačnom kumu itd. Da mi je neko prije dva-tri mjeseca rekao da ću ovdje sjediti, vjerojatno bih mu se nasmijao. Sretan sam i ponosan. Dat ću sve od sebe na travnjaku i to je najbitnije. Jedva čekam priključit se ekipi i postat dio grada i kluba", poručio je na početku Rakitić.

Objanio je da je sportski direktor Nikola Kalinić glavni krivac zašto je stigao u Hajduk.

"Pozvao me prije 17 godina kad smo kao dva mlada lava krenuli u pobjedu na turniru četiri kafića. Nikad nisam očekivao da će biti ovako lijepo i da ću imati tako posebnu vezu s njim. Ja sam Hrvat, za mene je Hrvatska sve i s godinama vidiš da te veže jako puno uz Split, ljude ovdje, Hajduk... Ništa to nije planirano ni forsirano, ovdje se osjećam kao kod kuće", rekao je Rakitić.

Potom se posebno zahvalio sponzoru koji će isplaćivati njegove mjesečne plate, a godišnje bi bivši Vatreni trebao zarađivati oko 600.000 eura.

"Moram se zahvaliti Tommyju, koji mi je od prvog poziva jasno dao do znanja da želi da budem dio Hajduka. Idem dati sve od sebe, ova ljubav je počela prije 17 godina", dodao je popularni Raketa.

Potom je zanimljivo pitanje dobio sportski direktor Nikola Kalinić, koji je upitan o mogućem dolasku Edina Džeke u Hajduk, o kojem se špekuliše posljednjih sedmica.

"U vezi Džeke pisale su se većinom neistine, ali o tom potom", kratko je poručio Kalinić.

Rakitić je u Hajduk stigao iz saudijskog Al-Shabaaba, u kojem je proveo posljednjih pola godine, a kaže da jedva čeka da zaigra za Hajduk.

Na Poljudu će sada sarađivati s legendarnim Gennarom Gattusom, Italijanom koji je prije nekoliko sedmica postao trener Hajduka.

"Trener je gazda, on zna što treba i što ne treba. Bude li trebalo igrati desnog beka, nema problema. Tu sam da dam sve od sebe i da pomognem saigračima. Bitno je da se upoznamo i da vidimo iz dana u dan kako dišemo i kako radimo", dodao je Rakitić.

Prvi naredni meč Hajduk igra u 2. pretkolu Konferencijske lige protiv HB Torshavna s Farskih Otoka 25. jula, ali teško je očekivati da već tada Rakitić debituje.

Sezona u Hrvatskoj počinje 4. augusta, kada Hajduk dočekuje Slaven Belupo.