OLIMPIJSKE IGRE Kakve su šanse da BiH osvoji medalju u Parizu? Pudar najbolje kotira na kladionicama

xx
Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati pet sportista, a prema procjenama kladionica, najveće šanse da osvoji prvu historijsku medalju za našu državu ima Lana Pudar.

 

Lana će 31. augusta i 1. septembra učestvovati u utrkama na 200 metara delfin, a prema procjeni jedne od najvećih svjetskih kladionica Bwin, Lana je sedmi favorit da se kući vrati sa zlatnom medaljom oko vrata.

To znači da Bwin očekuje Lanu u finalu 1. augusta u 20:30 sati, a glavna favoritkinja za zlato je Kanađanka Summer McIntosh sa kvotom 1,45. Uz nju, medalje bi, prema Bwinu, do medalje trebale doći Amerikanka Regan Smith (kvota 3,00 za zlato), te Kineskinja Zhang Yufei (kvota 7,00 za zlato). Kvota na Pudar da dođe do zlata je 34,00, isto koliko je na Dankinju Helenu Bach i Britanku Lauru Stephens.

Što se tiče preostalih naših sportista, ponuđeni su koeficijenti za zlato samo još na naše džudašice Larisu Cerić i Aleksandru Samardžić.

Kvota da Cerić uzme zlato u kategoriji preko 84 kilograma je 151,00 i ona je u suštini deseta favoritkinja. Istu kvotu za zlato ima još šest takmičarki, a tri glavne favoritkinje za zlato su Francuskinja Romane Dicko (1,50) s kojom bi se Larisa mogla sastati u četvrtfinalu, Izraelka Raz Hershko (4,50) i Japanka Akira Sone (4,50).

Što se tiče Samardžić, kvota da ona osvoji zlato u kategoriji do 70 kilograma je 251,00, što je čini 19. favoritkinjom za zlato.

Hrvatica Barbara Matić je prva favoritkinja s kvotom 2,50, a iza nje slijede Japanka Saki Niizoe (2,80) s kojom se Samardžić može naći u četvrtfinalu, te Francuskinja Marie-Eve Gahie (4,20).

Lana Pudar u utrci na 100 metara delfin, Jovan Lekić u utrci na 400 metara slobodnim stilom, te Mesud Pezer u bacanju kugle nisu uopće stavljeni na ponudu za osvajanje zlata, što znači da bi nisu ni izbliza kandidati za ulazak ni u finale.