Oglasio se Fudbalski savez KS: "Izloženi smo velikim pritiscima od pojedinih aktera"

f

Posebni kriteriji za izbor kandidata iz FS Kantona Sarajevo u Izvršni odbor NS FBiH i FS BiH su stavljeni van snage

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza KS donesena je jednoglasna odluka o stavljanju van snage Kriterija za izbor kandidata u organe i tijela FS KS, NS/F BiH i N/FS BiH. Samim tim, produžen je i rok za dostavljanje kandidatura za predstojeće izbore.

 


Fudbalski savez KS se oglasio saopćenjem u kojem je navedeno da je "izložen velikim pritiscima". 

- Fudbalski Savez Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme izložen je velikim pritiscima od strane pojedinih aktera koji nisu involvirani u sam rad Saveza, niti način njegovog funkcionisanja, čime posljedično nanose veliku štetu njegovom ugledu i dovode u pitanje rad Saveza u budućnosti.

Fudbalski Savez Kantona Sarajevo ističe da su sve dosadašnje odluke relevantne za rad Saveza donesene dvotrećinskim većinama na održanim skupštinama FS KS.

Pored svih navedenih opstrukcija i neistina koje su iznesene u javnosti, sadašnji saziv Izvršnog odbora FS KS zajedno sa svim članicama Saveza postigao je izuzetne rezultate, prepoznatljive širom regiona.

Omladinske i dječje lige Kantona Sarajevo broje najveći broj mladih sportista u državi, koji se aktivno takmiče u najorganizovanijem takmičenju u državi. Samoj svečanosti završnice omladinskih i dječjih liga Kantona Sarajevo prisustvuje preko 3.000 učesnika, a isto toliko i posjetilaca.

 

 

Reprezentativne selekcije Kantona Sarajevo osvajaju trofeje na domaćim i međunarodnim turnirima.

Bitno je istači da je pionirska reprezentativna selekcija Kantona Sarajevo za svoje uspjehe nagrađena i zlatnicima Grada Sarajeva za izvanredan doprinos promociji grada Sarajeva i države BiH.

U proteklom periodu Savez je po prvi put obezbijedio sponzora Kantonalne lige Kantona Sarajevo, čime je oslobodio klubove troškova plaćanja službenih lica.

Svi amaterski klubovi, uključujući i škole fudbala u Kantonu Sarajevo su u prethodne dvije godine po prvi put dobili značajna finansijska sredstva za razvoj omladinskog fudbala. Pored finansijskih sredstava, Fudbalski Savez Kantona Sarajevo je pojedinim klubovima kojima je to bilo najpotrebnije, obezbijedio i opremu za poboljšanje sportske infrastrukture.

Fudbalski Savez Kantona Sarajevo jedina je fudbalska organizacija čiji rad je u protekloj godini po prvi put podržalo i Vijeće Europe i Europska Unija kroz visoko ocijenjeni projekat "Nogometom protiv diskriminacije i govora mržnje", a u kontekstu poziva EU i Vijeća Europe za akciju "Ka ravnopravnoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini".

Fudbalski Savez Kantona Sarajevo ostaje i dalje otvoren za sve dobronamjerne kritike, sugestije i preporuke, s ciljem zajedničkog rada na unapređenju nogometa u Kantonu Sarajevo - navodi se u saopćenju.

 

Foto: FB