Nikola Karabatić na oproštaju od rukometa pokazao koliko su mu Hrvatska i Srbija nebitni: "Okrutno"

.
Odlazak najvećeg svih vremena

 

Karijera Nikole Karabatića nije završena onako kako je to želio možda i najveći rukometaš svih vremena. Njegov komentar na kraju utakmice najbolje pokazuje kako se zapravo osjeća. 

Francuska je kao domaćin Olimpijskih igara računala na rukometnu medalju, ali su Nijemci imali drugačije planove pošto su u epskom meču slavili poslije produžetka 35:34.

Meč se igrao pred oko 27.000 gledatelja, a nakon što je sviran kraj Karabatić je pozvan na centar gdje je ispraćen aplauzima kako od strane publike tako i njegovih dugogodišnjih kolega.

"Okrutno je kako se meč završio. Imali smo ga u našim rukama. Trebali smo pobijediti", rekao je vidno razočarani Karabatić poslije eliminacije.

U svom posljednjem meču najbolji bek ikada se nije naigrao, uglavnom je sjedio na klupi, a sam je priznao da se nadao osvajanju medalje na Igrama.

"Znao sam da mi svaki meč ove sezone može biti posljednji. Volio bih da smo izborili polufinale i da sam osvojio još jednu medalju", kazao je Karabatić koji s Francuskom ima tri olimpijska zlata.

Kao što je poznato ovaj 40-godišnjak je rođen u Nišu, a pokojni otac Branko mu je bio Hrvat te je mogao nastupati za Hrvatsku i Srbiju. Međutim obje te selekcije za njega ne predstavljaju ništa posebno.

Svojevremeno je govorio kako ima srpsko-hrvatske korijene, ali da je za njega postojala samo Francuska. To je potvrdio i danas.

"Ukupno 22 godine avanture u reprezentaciji, to mi je bio san iz djetinjstva. Tako sam sretan. Nadmašio sam svoje snove više od jednom. Baš sam ponosan."

Koliko je velik igrač Karabatić je pokazao i prilikom oproštaja od reprezetnacije kada je od navijača zatražio da njega ostave po strani te pažnju usmjerio na dvojicu drugih igrača.

U pitanju su Valentin Porte i Vincent Gerard te je Karabatić tražio da ih publika pozdravi dok su se oni u suzama opraštali od dresa reprezentacije.

Osim tri zlata sa Olimpijskih igara, Karabatić je s Francuskom pet puta bio prvak svijeta, dok je dodao i četiri zlata sa evropskih prvenstava.