Nijedan belgijski grad ne želi domaću utakmicu reprezentacije, evo i zbog čega

.
Utakmica Belgije i Izraela u Ligi nacija će se održati van Belgije, javljaju tamošnji mediji budući da nijedan grad u ovoj zemlji ne želi organizovati ovu utakmicu zbog političke osjetljivosti i potrebe za previše bezbjedonosnih mjera.

 

Tamošnji Savez se konsultuje sa UEFA-om o alternativnim lokacijama što je ozbiljan finansijski udarac za njih.

Ova odluka je prema informacijama očekivana jer su već ranije Liege, Brisel, Leuven, Antwerpen i Brugge objavili kako su odustali od kandidature za odigravanje ovog susreta.

Izraelsko bombardovanje Palestine i nesigurna situacija u Gazi su uzrok ovakve situacije pa je tako Ministar sporta u Briselu Benoit Hellings ranije izjavio da susret neće biti odigran u ovom gradu jer se "sigurnost navijača, igrača i građana ne mogu garantovati, te da utakmica nosi veliku opasnost čak i ako se bude igrala iza zatvorenih vrata".

Uprkos nekoliko pokušaja da se Savez dogovori sa nekim od gradova kako bi ugostili selekciju Izraela, to se nije dogodilo pa će se utakmica morati igrati u inostranstvu.

Krovna kuća evropskog nogometa UEFA razumije osjetljivost situacije i jedna od opcija jeste Pancho Arena u Mađarskoj.

Bilo kako bilo, igranje domaće utakmice u inostranstvu je veliki gubitak za Savez Belgije koji je prošle godine pretrpio gubitak od skoro 12 miliona eura.

Ostat će bez gotovo milion eura prihoda, a morat će platiti i putne troškove.