Nejmar je ogroman promašaj Saudijaca: Zaradio 30 miliona eura po utakmici, a pao je test spremnosti

.
U oktobru prošle godine je povrijedio križni ligament koljena i od tada ga nema na terenu.

 

Nejmar (Neymar, 32) je prošle godine u avgustu napustio PSG i u transferu vrijednom 90 miliona eura prešao u saudijski Al Hilal. Bio je to prilično iznenađujući potez unatoč silnom novcu koji su Saudijci uložili da privuku najveće zvijezde u svoju ligu jer Nejmar ipak nije nogometaš na zalasku karijere nego bi i dalje trebao biti vrhuncu svoje moći.

Međutim, ugovor od 300 miliona eura za dvije sezone je očito bio previše primamljiv da bi ga Brazilac odbio.

Godinu kasnije taj se potez sve više pokazuje kao promašaj za Saudijce, barem u igračkom smislu.

Naime, Nejmar je za Al Hilal odigrao samo pet utakmica i na terenu proveo ukupno 386 minuta. U oktobru prošle godine je povrijedio križni ligament koljena i od tada ga nema na terenu. Ispada da je u godinu zaradio 30 miliona eura za svaki nastup ili skoro 390 hiljada eura za svaku minutu na terenu.

Njegovoj ekipi ide odlično i bez njega pa su prošle sezone osvojili saudijsko prvenstvo i kup, postavili svjetski rekord za najviše pobjeda u nizu (34 utakmice), a ovu sezonu su otvorili osvajanjem saudijskog Superkupa i s dvije pobjede u prvenstvu te su vodeći nakon prva dva kola.

Nejmar ne može biti kriv što je doživio tešku povredu, ali njegov oporavak traje puno duže nego što se očekivalo. Uobičajeno je da nogometaš nakon povrede križnog ligamenta počne trenirati nakon šest do devet mjeseci, a Nejmar niti nakon 11 mjeseci ne pokazuje znakove da je spreman.