Milijarder s 10 miliona eura nagradio reprezentaciju Gruzije, obećao nevjerovatnu premiju ako izbace Španiju

F

Osnivač gruzijske vladajuće stranke i bivši premijer Bidzina Ivanišvili, rekao je da će donirati 30 miliona larija (10,7 miliona eura) nogometnoj reprezentaciji nakon što su uspjeli da senzacionalno prođu u osminu finala Eura.

U saopćenju, njegova stranka "Gruzijski san" navodi da je Ivanišvili čestitao timu i obećao novac od svoje dobrotvorne fondacije u znak priznanja za, kako je rekao, "historijsku pobjedu iz snova".

Ivanišvili, koji je "težak" 4,9 milijardi eura, obećao je dodatnih 10 miliona eura ako Gruzija u nedjelju pobijedi Španiju u osmini finala.

Rođen u Gruziji, Ivanishvili se obogatio u Rusiji 1990-ih, prije nego što se vratio kući i osnovao stranku "Georgian Dream" 2011. Pobijedio je na izborima 2012. i bio je premijer godinu dana, prije nego što ga je predao izabranom nasljedniku.

Iako stranka "Gruzijski san" kaže da je prozapadno orijentisana i podržava pridruživanje Evropskoj uniji i vojnom savezu NATO-u, gruzijski i zapadni kritičari optužuju Ivanišvilija za autoritarne i proruske stavove.

Podsjetimo, Gruzija je na Euru izgubila od Turske (3:1), remizirala s Češkom (1:1) i pobijedila Portugal (2:0)

Foto: UEFA