Maletić: Džeki treba podići spomenik, a ja da sam na njegovom mjestu nikada ne bih otišao u Hajduk

.
Darko Maletić bivši je reprezentativac Bosne i Hercegovine i čovjek koji nema mrlje u karijeri, koja je bila impresivna. Kasnije je Banjalučanin uplovio u trenerske vode, a kaojedna od legendi Borca, nametnuo se kao idealan sagovornik prije utakmica bh. prvaka sa grčkim PAOK-om u drugom petkolu Lige prvaka.

 

Borac je prvu prepreku dosta teško prošao. Protiv albanskog prvaka Egantije slavio je s 1:0 na Gradskom stadionu, u revanšu je poražen s 2:1, ali je na penale izborio najmanje četiri okršaja u Evropi.

Večeras od 19.30 sati Borac gostuje PAOK-u kao veliki autsajder. Prema riječima Maletića, igrači Borca nemaju šta da izgube.

"Djeluje kao izlizana floskula, ali stvarno je tako. Borac nije oduševio u mečevima sa Egnatijom, imao je i malo sreće da su Albanci ostali bez dva igrača u prvom meču, a nemaju tako širok roster kvalitetnih igrača da se to nije moglo zanemariti pred revanš. Ono što je najvažnije, Borac je prošao dalje, ostalo je nevažno. Uostalom, prve su utakmice, ima dosta promjena, novi je trener... Mislim da se nikom ništa ne može zamjeriti", rekao je Maletić u razgovoru za SportSport.

Može li se očekviati neko sportsko čudo protiv Grka?

"Fudbal je sport, a u sportu je sve moguće, ali iskreno teško je očekivati nešto protiv tako moćnog protivnika. Ima tu dosta dobrih stvari; neki će igrači dobiti puno na iskustvu, ekipa će na takvim mečevima dodatno ojačati, a trener Mladen Žižović bolje pripremiti tim za eventualne mečeve protiv vjerovatno Klaksvika u trećem pretkolu Lige Evrope. Uostalom, Borac je glavni dio posla uradio protiv Egnatije. To su bile najvažnije utakmice za njih, a sada...

Mislim da je grupna faza Konferencijske lige nešto što je realno očekivati i što bi bio uspjeh za svaki naš klub. Zrinjski je probio led, nadam se da će sada i ostalki timovi sve češće biti u grupnim fazama. To donosi financije, samim tim imate veće i realnije šanse da dovede neke top igrače. Znate, teško je sada dovesti neka vrhunska pojačanja i nažalost dosta igrača u BiH dođe tek onda kada im ponestaje drugih opcija. Te stvari bi se u budućnosti mogle promijeniti".

Kako se Vama čini trenutna ekipa Borca?

"Bilo je dosta promjena. Otišla su 3-4 igrača koja su bila standardna. Golman Milošević, Blagaić, Jurilj... Trebaće vremena da se sve uklopi. Mislim da će svejedno biti dovoljno dobar da se bori za titule i da ima šansu da igra grupnu fazu u UEFA takmičenju ove godine".

Borac brani titulu, ko bi još mogao da se bori za istu?

 

"Mislim da će se ponovo sve vrtjeti oko 3-4 tima, Borac, Zrinjski i Sarajevo, možda Velež, ali vidjeli smo u Andori da Mostarci imaju neke svoje probleme. Željezničar se uvijek mora poštovati, ali nisam siguran da će moći da se uključe u borbu za titulu, no nikad se ne zna".

Kao bivši saigrač Edina Džeke i njegov prijatelj, da li biste na njegovom mjestu odabrali Hajduk ili ostali u Fenerbahčeu? Edin je u nekakvoj nezavidnoj poziciji, kao da ni sam više ne zna gdje bi igrao...

"Da sam na njegovom mjestu, nikada ne bih otišao u Hajduk. Mislim da njemu s 38 godina ne treba da se nekome dokazuje, da ima nekakav pritisak jer mora donijeti titulu. Edin je pokazao svima kakav je i čovjek i igrač, nema potrebe više to da radi. Po meni, treba da mu se podigne spomenik ispred zgrade Fudbalskog saveza i da mu se, kada god završi karijeru, ponudi posao, da ga se moli da radi i to ono što on sam želi. Sve nas je zadužio i dugo ćemo mi žaliti kada on ode u penziju".

Darko Maletić je 18 puta nosio dres BiH i postigao je jedan gol. Debitovao je još u martu 2007. protiv Norveške kada je bio selektor Fuad Muzurović. Karijeru je počeo i završio u Borcu iz Banjaluke s kojim je osvojio Premijer ligu 2011. godine, dok je sa beogradskim Partizanom osvojio dvije titule u Srbiji. Ima i dva Kupa Srbije sa crno-bijelima.

U Premijer ligi je nastupao i za Velež, a u inostranstvu je igrao za Rapid Beč, nekoliko ruskih timova, rumunski Vaslui, njemački TUS Koblenz, kazahstanski Aktobe i Irtysh.

Okušao se i kao trener. 43-godišnjak je vodio Laktaše, Ljubić iz Prnjavora i Mrkonjić Grad do prošle godine. Počeo je kao pomoćni trener u ekipi Borca 2019. godine. Trenutno je bez angažmana, no veoma brzo bismo ga ponovo mogli očekivati na trenerskoj klupi.