Lana Pudar i Jovan Lekić danas nastupaju na Olimpijskim igrama, evo kada i gdje ih gledati

.
Najbolja bosanskohercegovačka sportistkinja Lana Pudar danas će upisati svoj prvi nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

 

Osamnaestogodišnju Pudar danas očekuju kvalifikacije u disciplini 100 metara delfin, koje će početi od 11 sati, a Mostarka se nalazi u drugoj kvalifikacionoj grupi.

Pudar će plivati u stazi broj 3, a uz nju će biti još i Viola Scotto di Carlo (Italija), Vanessa Hazel Ouwehand (Novi Zeland), Yufei Zhang (Kina), Emma McKeon (Australija), Marie Wattel (Francuska), Georgia Damasioti (Grčka) i Ellen Walshe (Irska).

Plivačice će se nadmetati u ukupno četiri kvalifikacione skupine, a 16 najboljih će osigurati plasman u polufinale discipline 100 metara delfin.

Polufinala su na rasporedu večeras od 20:30 sati, a finale je zakazano za nedjelju od 20:40.

Od 11:45 sati će početi i kvalifikacije za muškarce u disciplini 400 metara slobodnim stilom, a tu će nastupiti Jovan Lekić.

Lekić je u drugoj kvalifikacionoj grupi i plivat će u šestoj stazi, a takmičit će se sa Lorisom Bianchijem (San Marino), Joaquinom Vargasom (Peru), Ilyom Sibirtsevim (Uzbekistan), Yean Hoe Khiewom (Malezija), Kregorom Zirikom (Estonija), Eduardom Cisternasom (Čile) i Pavelom Alovatkim (Moldavija).

Ako se plasira u finale, gdje će se kvalifikovati osam najbržih od 38 učesnika kvalifikacija, Lekića ćemo gledati u borbi za medalju već večeras od 20:42 sati.

Prijenosi obje utrke bosanskohercegovačkih plivača osigurani su na BHT 1. Dakle, nastup Pudar se očekuje u 11 sati, dok bi Lekić u bazen trebao od 11:45.