Ko sudi bh. timovima u Evropi: Na Koševu zanimljivo ime, već sudio duel ekipa iz BiH i Slovačke

.
Tri bosanskohercegovačka tima nastavili su borbu za Evropu i sutra i prekosutra ih očekuju nove utakmice, a UEFA je odredila sudije za duele koje se igraju u Ligi prvaka, Evropskoj i Konferencijskoj ligi.

 

Borac je nastavio put u Ligi prvaka, ali će u drugom pretkolu imati veoma težak zadatak - duel protiv grčkog šampiona PAOK-a. Utakmica se igra na rasporedu sutra od 19:30 u grčkom Solunu.

Duel PAOK-a i Borca sudit će slovenačka ekipa na čelu s Davidom Šmajcom (35). Pomagat će mu David Gabrovec i Tomaž Cerne, a četvrti sudija je Dejan Balažič.

David Šmajc je mladi sudija koji tek treba da stekne internacionalno ime. UEFA mu je počela pružati ozbiljnije šanse u prošloj sezoni, pa je tako sudio nekoliko utakmica Evropske lige, a najviše je tokom karijere sudio UEFA-ina U-21, U-19 i U-17 takmičenja.

Dan poslije, na teren će Sarajevo i Zrinjski, preostali predstavnici BiH u Konferencijskoj ligi.

Sarajevo će od 21 sat u četvrtak dočekati slovački tim Spartak iz Trnave, a sudija ove utakmice je Bram Van Driessche iz Belgije. Riječ je o također mladom sudiji (39), koji je već imao priliku suditi u BiH.

Van Driessche je sudio prošlogodišnju utakmicu Zrinjskog u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali nije donio sreću bh. timu jer je u toj utakmici poražen od Slovana iz Bratislave. Zanimljivo, ovo će mu biti drugi put u godinu dana da sudi duel u kojem slovačka ekipa gostuje u BiH u evropskoj utakmici.

Njemu će pomagati Rien Vanyzere i Michzele Seeldraeyers, a četvrti sudija na Koševu bit će Kevin Van Damme.

Zrinjski će također od 21 sat u četvrtak dočekati slovenački Bravo u Konferencijskoj ligi, a ova utakmica pripala je mladom Švicarcu Lionelu Tschudiju.

Radi se o 35-godišnjaku koji također nema veliko iskustvo evropskih utakmica. Pomagat će mu Matthias Sbrissa i Bastien Lengacher, dok je četvrti sudija Anojen Kanagasingam. Svi su iz Švicarske.

Foto: FB FK Sarajevo