Iznenađujuća odluka Edina Džeke, Turci tvrde da je već dogovorio s novim klubom

.
Posljednji čin

 

Turski mediji objavili su kako je Edin Džeko donio odluku da na kraju sezone napusti Fenerbahče i da je već sada poznato gdje nastavlja karijeru.

Iako je Edin Džeko uspješno krenuo u sezonu s Fenerbahčeom, gdje igra drugu godinu, jedno je od imena koje je doživjelo najveći pad i kritike u posljednje vrijeme u ekipi. Ovom 38-godišnjem reprezentativcu BiH na ljeto ističe ugovor i već je pala odluka da promijeni klub.

Al-Hilal, ekipa iz Saudijske Arabije pod vodstvom Jorgea Jesusa, želi dovesti napadača sa velikim iskustvom. U vijestima u saudijskom tisku najavljeno je da će iskusni napadač put Saudijske Aarabije i da će Al-Hilal najvjerovatnije biti njegov posljednji klub u karijeri.

Među detaljima vijesti bila je i informacija da će s Edinom Džekom biti potpisan ugovor na 1+1 godinu i da mu je ponuđena ozbiljna plata.

U trofejnom Al-Hilalu igraju mnoge zvijezde poput Neymara, Joaa Cancela, Kalidoua Koulibalyja, Rubena Nevesa, a tu su i srpski reprezentativci Sergej Milinković - Savić i Aleksandar Mitrović. Radi se o trenutnom lideru lige sa 21 bodom, te ekipi koja je čak 19 puta osvajala saudijsko prvenstvo.

Džeko se i ranije povezivao sa klubovima iz Saudijske Arabije, kada je napuštao Inter, no tada je odlučio da ostane u Evropi i potpisao je dvogodišnji ugovor s Fenerom, a očito će ovo biti posljednja sezona u Turskoj.

Edin Džeko je uz Dušana Tadića najbolji strijelac Fenera ove sezone, ali i pored toga jedno je od najkritikovanijih imena. Navijači se na društvenim mrežama žale da 38-godišnjak "usporava ritam ekipe".

Ove sezone je bh. napadač odigrao 966 minuta u 14 utakmica i postigao je devet golova uz dvije asistencije. Njegova je želja osvojiti titulu u Turskoj. U prvoj sezoni to nije bilo moguće pored Galate, a gradski Fenerov rival i sada je na najboljem putu da bude prvak.

Džeko je bogatu karijeru počeo na Grbavici, pa je otišao u Češku, a kasnije se proslavio u Bundesligi koju je pokorio u tandemu sa Zvjezdanom Misimovićem. Bio je prvak Engleske sa Manchester Cityjem, a prije Turske igrao još za Romu i Inter.

Jasno je da se blistavoj karijeri bliži kraj, a čini se da su Edin i njegova porodica spremni za još jedno uzbudljivo životno poglavlje i odlazak na Bliski istok, iako naravno sve što objave turski mediji treba uzimati s rezervom.

Edin je igrao sve mečeve u Ligi nacija pod vodstvom Sergeja Barbareza, a u nedavnom duelu protiv Njemačke postigao najnoviji gol u bh. dresu. Očekujemo da i u 2025. godini bude član nacionalnog tima, jer jasno je koliko on znači na terenu, bez obzira na godine.