Ivica Tucak je rekao bolnu istinu nakon poraza od Srbije u finalu: "To treba priznati"

.
Hrvatski vaterpolisti osvojili srebro

 

Srbija je danas u finalu savladala Hrvatsku s 13:11 i tako po treći put uzastopno osvojila olimpijsko zlato u vaterpolu.

Iako je Hrvatska prema kladionicama bila blagi favorit, Srbije u Parizu u meču za zlato bila bolja i zasluženo je slavila. Hrvatski selektor Ivica Tucak bio je maksimalno korektan, čestitavši rivalu na pobjedi.

Hrvati i Srbi su veliki rivali, naravno, ali Tucak je ipak bio maksimalno profesionalan, objektivan i korektan, svjestan da je u ovom trenutku ipak Srbija najjača. Uostalom, govorimo o timu koji je osvojio zlato na tri uzastopne Olimpijade.

"Čestitam ekipi Srbije, koja je danas bila bolji protivnik, tu nema nikakve dileme. Oni su od prvog trenutka bili koncentriraniji. Ušli smo konfuzno, puno pogrešaka odbrane, prije svega. A onda se na to nadoveže napad. Trofeji se osvajaju odbranom, a ne napadom. Ostaje žal veliki i tuga i to je to", rekao je Tucak pa dodao:

"S druge strane treba naći snage te biti ponosan na ovu medalju. Znate kako je, veseliš se zlatu, veseliš se bronci. Srebru se ne možeš veseliti. Bili smo grozni u odbrani, nismo ispoštovali dogovore. Nismo bili pravi za zlato, to treba priznati. Srbija je odigrala fantastičnu utakmicu."

Hrvatska je osvojila sedam medalja, dva zlata i srebra te tri bronce. Zlata su osvojili braća Valent i Martin Sinković u veslanju i Barbara Matić u judu, srebra Donna Vekić u tenisu i vaterpolisti, a bronce Miran Maričić u streljaštvu, Sandra Elkasević u atletici i Lena Stojković u taekwondou.

Srbija je osvojila pet medalja, dakle manje od Hrvatske, ali ima zlato više i zbog toga je na kraju bila najuspješnija zemlja iz regiona u Parizu. Vaterpolisti su osvojili zlato i to je bilo ključno u konačnom poretku najuspješnijih ex-Yu zemalja na Igrama.

Prethodno su zlato za Srbiju osvojili Novak Đoković u tenisu i u streljaštvu Zorana Arunović i Damir Mikec. Srebro je osvojila Aleksandra Perišić u taekwondou, a broncu košarkaška reprezentacija.

Treća na listi zemlja regije je Slovenija sa ukupno tri medalje, od čega dva zlata i jedno srebro. Kosovo je osvojilo srebro i broncu, ukupno dvije medalje.

Nažalost, Bosna i Hercegovina još nema medalju sa olimpijskih igara, a u Parizu osim nje, medalje nisu osvojili ni Crna Gora i Sjeverna Makedonija.