Erdogan javno poslao 'upozorenje' Mourinhu: "Ne treba se igrati s budućnošću tog momka"

.
Komentarisao transfer Kadioglua

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imao je kratko izlaganje o fudbalu u ovoj zemlji, a osvrnuo se i na mladog fudbalera Ferdija Kadioglua za kojeg su interes pokazali brojni evropski klubovi.

Prvi čovjek Turske Recep Tayyip Erdogan s tribina je jučer posmatrao poraz svoje reprezentacije od Nizozemske u četvrtfinalu prvenstva Evrope (2:1). Erdogan je veliki ljubitelj fudbala i očigledno prati sve što se dešava u prvenstvu i nacionalnoj reprezentaciji.

Jedna od tema o kojoj je govorio turski predsjednik je situacija oko fudbalera Fenerbahčea Ferdija Kadioglua. 24-godišnji lijevi bek je sjajnim igrama privukao pažnju na sebe i dosta evropskih klubova ga želi u svojim redovima.

Međutim, trener Fenerbahčea Jose Mourinho je jasno poručio da Kadioglu nije na prodaju. To je zasmetalo i Erdoganu koji smatra da momak treba otići u Evropu i zaraditi novac.

"Priča se o Ferdiju Kadiogluu i nekim brojkama, a Jose Mourinho kaže 'ne može ići'. Ne treba se igrati s budućnošću tog momka", riječi su turskog predsjednika Erdogana.

Erdogan smatra i kako tursko prvenstvo ima previše stranaca i da bi to trebalo kontrolisati.

"Smatram da moramo utabati put našim fudbalerima. Mislim da nije u redu da naša liga ima previše stranaca", riječi su prvog čovjeka Turske.

Da li je ovo znak određenih promjena u turskom fudbalu znat ćemo veoma brzo, ali definitivno Erdogan želi vidjeti ligu u kojoj je mnogo više domaćih fudbalera.

I najveći timovi žive od stranih fudbalera

Usprkos riječima turskog predsjednika Erdogana većina timova iz ove zemlje jednostavno žive od stranih fudbalera.

Fenerbahče trenutno pod ugovorom ima čak 16 stranaca, te trenera Josea Mourinha i njegov stručni štab. Kapiten tima je bh. napadač Edin Džeko.

 

Aktuelni prvak Galatasaray ima ugovore sa 18 stranih fudbalera. Kao i kod Fenera kapiten je stranac, a to je Urugvajac Fernando Muslera.

Situacija i u drugim klubovima je slična. Dosta je tu fudbalera koji dolaze iz inostranstva i koji uzimaju jako dobar novac u ovoj ligi.

Prethodnih godina se često govorilo o opcijama da se broj stranaca ograniči. Ipak, ostalo je samo na priči, a od ovog ljeta njih će definitivno biti još i više.

Galata i Fener ne štede novac kada je u pitanju dovođenje poznatih imena iz cijelog svijeta, ostali ih prate u stopu i prvenstvo Turske je za mnoge izvor zarade.