Edin Džeko oči u oči s Mourinhom i odluka koja će razočarati 'Dijamanta'

.
Nije više prvi izbor

 

Jose Mourinho donio je odluku da Edin Džeko neće biti prvi napadač Fenerbahčea u novoj sezoni. 

Legendarni portugalski stručnjak Jose Mourinho počeo je s radom u turskom velikanu Fenerbahčeu. Glavni cilj je titula prvaka koju istanbulski klub čeka još od 2014. godine, a Posebni je dobio odriješene ruke u sastavljanju ekipe.

Mourinho ima plan kako doći do titule. Naredio je dovođenje određenih fudbalera, a prvi koji će na njegovu naredbu doći je Francuz Allan Saint-Maximin.

Posebni u svom sastavu želi još dvojicu napadača. Jedan od njih je već dogovoren, a to je iskusni Cenk Tosun (33), dok bi uskoro u Istanbul mogao stići i Marokanac Youssef En-Nesyri.

27-godišnji napadač uskoro bi trebao postati član Fenerbahčea, te će preuzeti ulogu prvog napadača klub od Edina Džeke. To je plan Josea Mourinha.

Portugalac je Džeki oči u oči poručio da će biti drugi izbor u novoj sezoni. Novinar blizak Feneru Yagiz Sabuncuoglu tvrdi da će En-Nesyri biti prvi izbor, zatim Edin Džeko, a treći centralni napadač je Cenk Tosun.

Džeko je prošle sezone bio broj jedan. Imao je kapitensku traku i iza sebe zaista fenomenalnu sezonu s 25 pogodaka i 10 asistencija u 46 nastupa.

Međutim, očigledno da Jose smatra da bi mu Edin bio korisniji kao zlatni džoker s klupe. Pitanje je hoće li se takva uloga dopasti bh. napadaču koji je, izuzev Manchester Cityja, uglavnom bio prvi izbor u napadu.

Edin se u prethodnom periodu povezivao s odlaskom iz Fenerbahčea. Odbio je međutim ponudu Hajduka, ali još uvijek ima pozive iz Saudijske Arabije.

Neće mu sigurno lako pasti činjenica da ga Mourinho planira kao rezervu i vidjet ćemo šta će bh. fudbaler odlučiti u narednom periodu.

 

Ono što se zna je da Mourinho računa na njegove usluge. Zatražio je da ostane u klubu, no odluku da bude tek drugi napadač u rotaciji neće lako svariti.

Treba napomenuti da je upravo zbog ovakve situacije Belgijanac Michy Batshuayi otišao iz Fenerbahčea. Smatrao je da mora igrati ispred Džeke i nije mu se dopadalo što je drugi izbor.

Na kraju je ovaj napadač napravio veliku izdaju. Potpisao je ugovor s najvećim rivalom Galatasarayem i to na tri godine, iako mu je Fener nudio gotovo identične uslove za nastavak saradnje.

Džeko naravno nema šanse da napravi nešto slično. Ako se odluči na odlazak izvjesno je da neće ostati u Turskoj, no vidjet ćemo šta će se dešavati u narednom periodu.