Džeko otkrio u kojem klubu mu je ostalo srce i poručio: "Najvažniji gol u karijeri nisam proslavio"

.
Intervju za FourFourTwo magazin

 

Bh. reprezentativac Edin Džeko (38) dao je intervju za FourFourTwo magazin, pa je između ostalog otkrio gdje je ostalo njegovo srce.

Edin Džeko trenutno je na pripremama sa Fenerbahčeom, iako još nije sigurno hoće li s turskim klubom ući u novu sezonu ili će to uraditi kao napadač nekog drugog kluba.

Poznato je da Edina žele u Splitu i da ima ponudu iz Saudijske Arabije, ali isto tako da se Jose Mourinho "osigurao" dovođenjem Cenka Tosuna u napad, što i dalje otvara mogućnost Džekine selidbe do kraja ljetnog mercata. A u međuvremenu, Edina su intervjuisali za magazin FourFourtTwo. Osvrnuo se na transfer iz Rome u Inter 2021. godine.

"Nakon šest sjajnih godina u Romi, došlo je vrijeme za nešto novo. Rastanak je bio dobar i za mene i za klub i pokazalo se to dobrim potezom. Moje srce ostalo je u Rimu, tamo su mi rođena djeca i nisam olako napustio Romu, ali sam želio osvajati trofeje i na kraju sam osvojio četiri u Interu", ispričao je Džeko.

On se u istom intervjuu prisjetio i pobjede nad QPR-om nakon ludog preokreta i osvojene titule.

"Bilo je ludo jer smo znali da moramo da pobijedimo. Igrali smo dobro, ali jednostavno nije bilo dovoljno dobro. QPR je vodio 2:1 kada smo ušli u posljednjih nekoliko minuta. Mislim da niko nije mogao da vjeruje da možemo napraviti preokret i osvojiti naslov. Možda smo još samo mi, igrači, vjerovali. Ali vrijeme je istjecalo. Dobili smo korner i znao sam da mi je važno pronaći poziciju da skočim i napravim udarac glavom; lopta je savršeno došla do mene i zabio sam za 2:2.

Ali nije bilo vremena za slavlje: odmah smo zgrabili loptu i opet krenuli s centra. Svi znaju što je bilo nakon toga. Nisam uspio proslaviti svoj gol, a vjerovatno mi je i najdraži u karijeri, ali smo nedugo nakon toga osvojili naslov, što je više nego nadoknadilo to, što je označilo početak dominantne ere Manchester Cityja."

Impresivnu je karijeru Džeko započeo na svojoj Grbavici, pa je otišao u Češku, a onda u Wolfsburg gdje je osvojio Bundesligu, da bi krenule godine sjajnog fudbala na Otoku sa Manchester Cityjem. U Italiji je igrao za Romu i Inter, sada je u 38. godini i igra za Fenerbahče, ali srećom, još nije gotovo.

Edin je osim Bundeslige osvojio dva naslova Premier lige, FA kup, Liga kup, Superkup Engleske, dva Superkupa Italije i dva Kupa Italije. Najveći uspjeh s reprezentacijom bio je plasman na Svjetsko prventsvo 2014. godine. Ondje se proslavio golom protiv Nigerije, ali je poništen zbog nepostojećeg ofsajda i taj gol vjerovatno nas je koštao nokaut faze. Ipak je bio strijelac gola protiv Irana u pobjedi u zadnejm kolu.

Dres BiH nosio je čak 134 puta i postigao je 65 golova te je apsolutni rekorder kada je u pitanju naš nacionalni tim i po svemu sudeći napadač kojeg teško da će BiH više imati.