Drugačiji od drugih i tačka! Zvuči nerealno šta radi Xabi Alonso i to u jeku Eura

.
Sjajni trener Bayera

 

Xabi Alonso je u prošloj sezoni osvojio fudbalski svijet sjajnim načinom na koji je vodio Bayer Leverkusen do historijske titule prvaka Njemačke. Cijelu sezonu Bundeslige Apotekari su odigrali bez poraza.

Jedna sezona Alonsu je bila dovoljna da donese određenu vrstu revolucije u svijet fudbala te na sebe privuče pažnju daleko moćnijih i bogatijih klubova od Bayera.

Perspektivni španski trener donio je Apotekarima prvu titulu, ali i ostvario rekord nepobjedivosti pošto je njegov tim izdržao čak 51 utakmicu bez poraza.

U svim takmičenjima minule sezone Bayer je izgubio samo jedan meč. U finalu Europa lige sa ubjedljivih 3:0 bila je bolja Atalanta čime je prekinut niz koji je trajao 361 dan.

I dok bi nakon tako naporne sezone svi treneri, pogotovo vrhunski, rado idu na odmor te se posao ostave po strani to nije slučaj sa Alonsom.

Zaista zvuči nevjerovatno da je Alonso pauzu između dvije sezone iskoristio da radi kao trener na omladinskom turniru Donosti Cup u San Sebastianu.

 

Alonso sjedi na klupi ekipe Zuatzua te sa klupe predvodi svog sina Jon Alonsa Aranburu te Gabija Artetu Bernala, sina trenera Arsenala Mikela Artete.

U takmičarskoj godini Bayer je mnoge važne golove postigao u sudijskoj nadoknadi, a čini se i da je Alonsov omladinski tim poprimio DNA novog prvaka Njemačke.

Grupnu fazu ekipa Zuatzua je završila na prvom mjestu nakon 0:0 remija protiv ekipe QMB Sports B iz Madrida, 3:1 pobjede nad Aika Sportom iz Huesce te 1:0 pobjede nad Apollon Halandriou FC iz Grčke.

To je bilo dovoljno za Alonsov tim da izbori nokaut fazu te se nada da će kao trener bolje proći nego što je to bio slučaj kada je i sam igrao ovaj prestižni turnir.

Naime, Alonso je kao dječak učestvovao na Donesti Cupu. Najzapaženiji rezultat ostvario je 1993. godine kada je izgubio u finalu.