Dolaze izbori a Trojka se “raspada”: Sve stranke žele načelničke pozicije BiH

benjamina

Benjamina Karić, aktuelna gradonačelnica Sarajeva, bit će kandidatkinja Trojke za načelnicu Novog Sarajeva, potvrđeno je to Faktoru iz više izvora. Ukoliko Trojka osvoji vlast u gradskim općinama, mjesto gradonačelnika Sarajeva bi opet trebalo pripasti SDP-u, ako ih partneri iz koalicije ne izigraju. Druga opcija o kojoj se također pregovara je ta da će mjesto gradonačelnika dobiti stranka Trojke koja osvoji najviše glasova na Lokalnim izborima 6. oktobra.

I dok su se u vezi s Novim Sarajevom u Trojci gotovo usaglasili, u Centru bukti rat između Naroda i pravde i Naše stranke. U vezi s Novim Sarajevom jedino još Naša stranka treba dati definitivni pristanak, a imajući u vidu da se njihova Vildana Bešlija vidjela na toj poziciji, pa i snimala spotove kao najavu kandidature.

Stvar je otišla sada toliko daleko da se “prijeti” i rekonstrukcijom Vlade Kantona  Sarajevo. Navodno je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković partnerima iz Naše stranke najavio takvu mogućnost, što znači da se NS-ovom premijeru Nihadu Uku drma stolica ukoliko ta stranka ne odustane od Mandićeve kandidature za načelnika Centra. Ne samo Uku, nego i pojedinim ministrima. S druge strane, NS-u je pitanje Mandić “spram mrtve glave” i od svoga kandidata ne žele odustati.

Naša stranka u Kantonu  Sarajevo je i došla na vlast zahvaljujući prvenstveno NiP-u, jer bez tog savezništva i dalje bi ostali grupica građana, nešto između političke stranke i nevladine organizacije.

Mandić, ne baš naročito popularan u sarajevskoj javnosti, čak i ako bude kandidat Trojke, mimo volje općinske organizacije NiP-a u Centru, teško da će ponovo zasjesti u načelničku fotelju. Jer, Ademović, Đozo i ostali istaknuti NiP-ovci u Centru jasno su u više navrata ukazali na nerad i bahatost Mandića, pa će prije biti da će u kampanji raditi protiv Mandića, nego za njega.

U Starom Gradu kandidat Trojke bit će aktuelni načelnik Irfan Čengić koji je mandat dobio na prijevremenim izborima. Izvjesno je da će Čengića podržati i DF, a sve zbog dobrih odnosa DF-ovog vijećnika Vedada Deljkovića i Čengića.

U Novom Gradu, kada je Trojka u pitanju, pozicija kandidata za načelnika pripala je NiP-u. To će biti Mirza Selimbegović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad u ovom sazivu.
NiP po svaku cijenu želi pobjedu u Novom Gradu a kao “keca iz rukava” izvući će Adnana Delića, sadašnjeg ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH, kojeg namjeravaju kandidovati za nosioca NiP-ove liste. Plan je, kako se može saznati u Trojkinim krugovima, da Delić nakon izbora ostane ministar u Vladi i ne prihvati mandat u Općinskom vijeću Novog Grada.

Što se tiče drugih općina u Kantonu  Sarajevo, koje ne spadaju u ove četiri gradske, zasad je izvjesno da će kandidat Trojke za načelnika na Ilidži biti aktuelni načelnik, NiP-ovac Nermin Muzur piše Faktor.