Deschamps otkrio zašto Kroos, Modrić i CR toliko traju i priznao da ne bi nikad trenirao Bayern

.
Selektor Francuske u intervjuu za Bild

 

Glavni favorit za osvajanje Eura, Francuska, u ponedjeljak će igrati osminu finala. Bivši svjestki prvak u Dusseldorfu se sastaje s Belgijom.

Iako je prvak svijeta iz 2018. i viceprvak iz 2022. osrednje startao na turniru i bio drugi u grupi iza Austrije, nacionalni selektor Didier Deschamps ostaje hladan.

"Uopće nisam razočaran. Sada smo tamo gdje smo htjeli biti, u osmini finala. Naša grupa je definitivno bila teška. Sada praktički počinje novo natjecanje".

Tipično za smirenog Deschampsa, koji u intervjuu za SPORT BILD govori o svojoj budućnosti, smrti Beckenbauera i promjenama u fudbalu.

Nakon smrti Franza Beckenbauera (78) i Marija Zagalla (92), on je ostao jedini koji je postao svjetski prvak i kao igrač i kao trener.

"Smrt obojice, posebno Franza Beckenbauera, jako me dirnula. Susretao sam ga uvijek iznova, uključujući i kad je bio trener Marseillea 1990. Bio mi je čudan osjećaj nakon smrti ova dva fudbalska velikana u nekoliko dana. Pokazalo mi je koliko je vrijedno vrijeme koje imamo. Nadam se da ću živjeti još dugo".

Kakva ga sjećanja vežu za Beckenbauera?

"Franz Beckenbauer ostavio je trag u fudbalu za vječnost. Iznad svega, ono što ostaje je elegancija koju je imao kao igrač svjetske klase i briljantnost kojom je zračio kao osoba izvan terena. Imam veliko poštovanje prema tome. On, ali i Zagallo, primjeri su uspjeha. Ponosan sam što sam jedan od onih trenera koji su uspjeli dostići njihovu razinu".

Deschamps je već 12 godina na klupi Francuza. Šta ga to pokreće?

"Strast i odlučnost. Kada osvajate naslove, još ste gladniji. Barem je kod mene tako. Želimo postati prvaci Evrope. Nažalost, u moje vrijeme to nismo uspjeli postići".

Osvojite li naslov, bili biste prvi koji je osvojio Svjetsko i Europsko prvenstvo kao igrač i trener... "Osvajanje naslova samo iz tog razloga nije ono što me pokreće. Imam ambiciju zadržati francusku reprezentaciju na razini na kojoj je danas: u samom vrhu".

Da li planira voditi ponovo neku ekipu? "Imam ugovor do 2026., odnosno do završetka Svjetskog prvenstva u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Nije me briga što će biti nakon toga. Fudbal mi je dao slobodu da izaberem što želim raditi".

A Bayern već dugo traži trenera... "Nikada neću biti trener Bayerna jer ne razumijem njemački", zaključio je Deschamps.

Nije isključeno da na kraju finale bude Francuska - Njemačka, a novinar Bilda upitao je Decshampsa za komentar o Florianu Wirtzu i Jamalu Musiali.

"Imaju izvrsne kvalitete, asertivni su i brzi. Oni su vrhunski igrači. Tu bih uvrstio i Kaija Havertza. Njih trojica se puno kreću i imaju vrlo visoku individualnu kvalitetu s loptom u svojim nogama; mogu zadavati mnogo problema protivniku. Ako u ekipi imate i igrače poput Leroya Sanéa, Thomasa Müllera i ne zaboravljajući Niclasa Füllkruga s njegovim malo drugačijim stilom igre, onda je to prilično jako".

Nijemac Toni Kroos, Hrvat Luka Modrić, Portugalac Cristiano Ronaldo: Sve su to igrači koji imaju više od 30 godina i još uvijek igraju na najvišoj razini. Čudi li vas to?

"Ne. Jer oni su vrhunski profesionalci koji žive za svoj posao i rade sve za njega. U prošlosti je karijera igrača u biti bila gotova nakon puknuća križnog ligamenta. Danas su stvari drugačije – zahvaljujući boljim tehnikama u medicini, na primjer.