Cristiano Ronaldo našao boljeg igrača od sebe i Messija: "Najbolji je u novoj generaciji"

.
Slavni Portugalac

 

Cristiano Ronaldo je svjestan da njegovo vrijeme prolazi, baš kao što je to slučaj i sa Lionelom Messijem, fudbalerima koji su 15-ak godina vladali najvećom scenom. Ipak, sada je vrijeme za neke nove dečke.

Ronaldo i Messi su kombinovano osvojili čak 13 Zlatnih lopti što dovoljno govori koliko su bili dominantni, ali su sada obojica u poznim godinama te neki novi dečki preuzimaju scenu.

Posljednjih godina je najavljivano kako će Kylian Mbappe biti taj koji će biti novi najbolji fudbaler svijeta, međutim u posljednje vrijeme Francuz je nekako pao u drugi plan.

Vinicius Junior je taj koji ima najveće šanse da osvoji Zlatnu loptu uz Judea Bellinghama, međutim jedan drugi golobradi mladić osvaja veliku scenu.

Riječ je o Lamineu Yamalu, Barceloninom čudu od djeteta za kojeg je i veliki Cristiano Ronaldo rekao da je bio bolji od njega sa 17 godina.

"Ni ja ni Messi nismo mogli ono što Lamine Yamal radi u svojim godinama. Vidim u njemu veliki potencijal i veliki talenat", rekao je Ronaldo.

"Bit će mu potrebno sreće jer je još uvijek jako mlad. Nadam se da neće imati problema. Vjerujem da će biti najbolji u svojoj generaciji."

Interesantno da je Yamal samo tri godine stariji od Ronaldovog najstarijeg sina Ronalda Juniora koji trenutno igra u Saudijskoj Arabiji.

Nema sumnje da će Ronaldo u svom sinu željeti da dobije dostojnog nasljednika, međutim morat će mu što prije pronaći angažman u nekom od europskih klubova gdje su omladinske škole mnogo ozbiljnije od saudijskih.

S druge strane, iako nije ni punoljetan Yamal je već uspio osvojiti Euro sa Španijom te je bio među najboljim igračima turnira.

Svjestan je da ne može osvojiti Zlatnu loptu u ovoj godini, ali sigurno već sada se ubraja u grupu najboljih igrača svijeta.Na startu nove sezone Lige prvaka Yamal je i zabio sjajan gol Monacu, za sada nema ozbiljnih problema s povredama te će u narednim godinama sigurno biti samo bolji.

Barcelona ga krila od ostatka svijeta

Anegdotu u Yamalu donio je bivši sportski direktor Barcelone Jordi Cruyff koji je kazao da su ga morali kriti od ostataka svijeta.

"Sjećam se da je nakon pet minuta prvog treninga Xavi rekao da je poseban. Htio mu je iste sekunde dati šansu da debituje za prvi tim, ali smo ga morali zaustaviti.

"Tad nismo imali dugogodišnji ugovor s Yamalom. Morali smo zaustaviti Xavija da ga ne baci u vatru jer bi to probudilo interes drugih klubova.""Sakrili smo Yamala da nam ga neko drugi ne ukrade. Kada smo riješili ugovor, Yamal je zaigrao i pokazao o kakvom je talentu riječ."

Yamalov trenutni ugovor s Barcelonom traje do ljeta 2026. godine.