"BiH je u godinu promijenila tri selektora, šta traže na najvećem nivou Lige nacija?"

.
Mađari najavili utakmicu

 

Bosna i Hercegovina kampanju u Ligi nacija nastavlja nezgodnim gostovanjem Mađarskoj. Obje selekcije su u prvom kolu doživjele teške poraze i sada će tražiti iskupljenje, a posebno je bilo zanimljivo za pročitati najave pojedinih mađarskih medija.

Sergej Barbarez i dalje čeka na prvi pozitivna rezultat na klupi BiH nakon što je doživio poraze u prijateljskim duelima protiv Engleske i Italije, te u takmičarkoj utakmici s Nizozemskom.

Pojedini mađarski mediji poprilično gledaju potcjenjivački prema bh. selekciji te se u najavi utakmice pitaju šta uopšte Zmajevi rade u Ligi A Lige nacija.

Također je istaknut i podatak o učestaloj promijeni trenera u posljednjih godinu pošto su prije Barbareza u razmaku od nekoliko mjeseci dužnosti razriješeni Meho Kodo i Savo Milošević.

"Na Puškaš Areni gostovat će BiH, koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu 2014., a sada zauzima 75. mjesto na FIFA rang listi, a osim toga, jesen je započela s pet primljenih golova u Nizozemskoj.

Njihova trenutna forma nije, blago rečeno, ružičasta. Izgubili su u zadnjih seda utakmica, uključujući Luksemburg(1:4), ali i polufinale baraža za Europsko prvenstvo 2024. u martu koje su kod kuće izgubili 2:1 od Ukrajine. Utopili su se u nekoliko minuta.

U posljednjih godinu i nešto tri puta su mijenjali selektora, što donekle objašnjava zašto već 16 godina nisu bili tako loše pozicionirani na svjetskoj rang listi.

Ali što onda traže na najvećem nivou Lige nacija? Postavlja se opravdano pitanje.

Pa, u prethodnom takmčenju 2022. osvojili su 11 bodova u šest utakmica i osvojili svoju divizijsku grupu B ispred Finske, Crne Gore i Rumunjske, čime su su izborili promociju.

Od tada, međutim, ne ide im baš najbolje. U 14 susreta bilanca je tri pobjede i 11 poraza", piše portal M4sport.hu koji je među čitanijim u Mađarskoj.

Mađari su naveli da je Bosna i Hercegovina praktično idealna prilika da se ponovo krene na pobjednički kolosijek nakon teškog poraza od Njemačke (5:0) na startu Lige nacija.

 

Također su naglasili da Barbarez i dalje nema pobjedu na klupi te su izdvojili Edina Džeku kao najveću zvijezdu za kojeg pišu da ima "već 38 godina, ali je tursko prvenstvo počeo sa četiri gola na četiri utakmice."

Izdvojena su još dva imena. U pitanju je Ermedin Demirović za kojeg Mađari navode da je najskuplji igrač reprezentacije BiH te desnog beka Red Bull Salzburga, Amara Dedića.

Podsjećanja radi, Barbarez je za utakmicu protiv Mađarske odlučio vratiti Dennisa Hadžikadunića u tim, dok iz tehničkih razloga neće računati na Stjepana Radeljića i Dala Varešanovića.

"Mađari su igrali zadnje EP i mene su oduševili igrom, trčkačkim segmentom, imaju momke koji igraju u velikim klubovima. U svakom segmentu su veliki favoriti", rekao je Barbarez u najavi susreta.

Podsjećanja radi, susret na Pukšaš Areni na kojoj se očekuje 65.000 gledatelja počinje u 20:45.