Bh. klubovi otvaraju sezonu u Evropi: Borac dočekuje prvaka Albanije, Velež na Grbavici protiv Intera

.
Bosanskohercegovački predstavnici u evropskim takmičenjima Borac i Velež večeras zvanično počinju sezonu 2024/25.

 

Borac, kao aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, na startu kvalifikacija za Ligu prvaka u Banjoj Luci dočekuje Egnatiju, šampiona Albanije.

- Pred nama je historijska šansa da napravimo veliki iskorak u Evropi. Dobro znamo šta nam se "otvara" ukoliko eliminišemo Egnatiju i dat ćemo sve od sebe da to uradimo. Dobro smo radili tokom priprema, a novi igrači odlično su se uklopili - najavio je duel sa Egnatijom kapiten Borca Srđan Grahovac.

Sigurnosnom procjenom UEFA-e odlučeno je da gostujući navijači večeras ne mogu organizovano u grad na Vrbasu, a iste mjere važit će i za revanš koji se igra u Tirani za sedam dana.

Utakmica se igra s početkom od 21 sat, uz direktan prijenos na kanalu Arena Sport 2 Premium.

Bolji iz ovog dvomeča u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka igrat će protiv grčkog PAOK-a. Poraženi tim takmičenje nastavlja u Konferencijskoj ligi, a u drugom kolu igrat će protiv poraženog iz duela Vikingur Reykjavik (Island) - Shamrock Rovers (Irska). U prvom meču Borac bi bio gost.

Za razliku od Borca, Velež će evropski put otvoriti u prvom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Rođeni evropske mečeve igraju na Grbavici, a rival im je Inter iz Andore.

- Svi treniraju, svi igraju, svi žele dobiti utakmicu. U modernom fudbalu je tako, šanse su po meni 50:50. Moramo se pokazati na terenu, da vidimo kako će se ponašati na terenu i dobit ćemo puno odgovora - najavio je utakmicu trener Veleža Damir Čanadi, koji će upisati i zvanični debi na klupi Mostaraca.

Meč na Grbavici počinje u 20 sati. Utakmicu prenosi Arena Sport 1 Premium. Ako eliminiše Inter iz Andore, u drugom kolu će Velež igrati protiv grčkog AEK-a, kojeg je prije tri godine senzacionalno eliminisao iz Evrope.

Fudbaleri Sarajeva u četvrtak u Kazahstanu igraju protiv Aktobea, a Zrinjski evropski put počinje od drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu.