Australci šokirani cijenama pića i hrane na Olimpijskim igrama u Parizu

.
Australski mediji iznenađeni su cijenama pića i hrane na Olimpijskim igrama, istakavši da su alkoholna pića zabranjena na stadionima.

 

Navijači na Olimpijskim igrama moraju da plate 13 dolara za pintu piva, a ono čak ni ne sadrži alkohol.

Ovo je zapažanje portala News.co.au, jednog od vodećih sajtova u Australiji. Autor članka smatra da su cijene previsoke, a australijski turisti su upozoreni da je prodaja alkohola zabranjena zakonom na stadionima tokom sportskih događaja (osim ako se ne nalaze u VIP zoni).

Međutim, bezalkoholna piva se prodaju u prolazima stadiona. Njihova cijena? Osam eura za pola litra, a ni hrana nije jeftina: pakovanje čipsa od 150 grama košta 7,5 eura, sladoled 4,50 eura, 100 grama kokica 3,5 eura.

Novinara je zanimalo i jela koja se prodaju van stadiona.

"Najskuplje jelo koje se prodaje ispred stadiona je cheesburger po cijeni od 18,10 dolara (10,90 eura). Hot-dogovi koštaju 15,65 dolara (9,40 eura), a slijede sendviči sa piletinom i mozzarella ciabattas po 14 dolara (8,40 eura).

Podsjetimo, večeras će na obalama Sene svečano biti otvorene Olimpijske igre u Parizu, najveći svjetski sportski događaj.

Pojedina takmičenja su počela prije dva dana, ali će zvanično Igre biti otvorene večeras na ceremoniji koja počinje u 19:30 sati.