Škoda i Volkswagen marke automobila koje preferiraju naši vozači

.

Tokom osmog mjeseca 2024. godine, automobilsko tržište u Bosni i Hercegovini (BiH) bilježi pad interesovanja kod kupaca za mnoge brendove koji su ranije bili među najprodavanijima, poput Volkswagena, Toyote, Hyundaija, Renaulta i Citroena. Najveći pad zabilježili su Opel i Seat, dok je jedina marka koja je uspjela održati stabilnu prodaju bila Škoda, koja zauzima čak 20% tržišta, čineći svaki peti prodani automobil u BiH Škodinim.

Ukupan broj registracija novih automobila od januara do augusta ove godine veći je za 5% u poređenju s istim periodom prošle godine, dosegnuvši 8.274 registracije, prema podacima Agencije za identifikacijske isprave BiH (IDDEEA). Ipak, u augustu je došlo do pada registracija, s 912 novih automobila, u poređenju s 972 prošle godine.

Dizel automobili i dalje su prvi izbor kupaca, zauzimajući 41% tržišta. S druge strane, hibridni automobili bilježe pad prodaje zbog izostanka poticaja, dok fizičke osobe čine 41,2% kupaca, a pravne 58,8%.

Škoda Scala se etablirala kao treći najprodavaniji model brenda, dok je Octavia i dalje lider s više od 600 registracija u prvih osam mjeseci 2024. godine. Fabia je također zabilježila odličan rezultat, ali Scala, koja nudi odličan omjer cijene i kvaliteta, sve više privlači kupce.

Prodaja električnih i hibridnih vozila u BiH bilježi blagi rast, s 422 registracije u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na 336 prošle godine. Iako su mjere poput suspenzije carina pri uvozu električnih vozila donijele pozitivne rezultate, stručnjaci naglašavaju potrebu za bolje usklađenim poticajima kako bi se zadržao rast.

Kineski brendovi poput MG-a, Cheryja i novog brenda Lynk & Co zabilježili su 15 registracija u BiH tokom prošlog mjeseca. S druge strane, korejski brend Hyundai nastavlja bilježiti stabilan rast, s modelom Tucson kao najprodavanijim SUV-om na tržištu.

Audi, iako stabilan premium brend u BiH, zabilježio je nešto niže brojke, dok je Mercedes registrirao 33 vozila. Na svjetskom nivou, Audi se nastavlja boriti s izazovima tržišta električnih vozila, što se osjetilo i u prodaji unutar Evrope.