90.000 KM za sanaciju posljedica klizišta u naselju Gornji Rekići u MZ Vrsta

ugovor

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić danas je potpisao ugovor sa Željkom Nedićem, federalnim ministrom prostornog uređenja, o dodjeli sredstava namijenih za sanaciju puta Gornji Rekići-trasa 3 u bihaćkoj  MZ Vrsta. Ovim ugovorom osigurano je 90.000 maraka iz budžeta Federacije BiH odnosno Federalnog ministarstva prostornog uređenja kroz transfer za prevenciju i sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta. 

„Veliki broj naših sugrađana u MZ Vrsta nažalost se suočava s posljedicama klizišta. Mi ćemo iskoristiti dobijena sredstva kako bismo sanirali jedno od njih  i time prevenirali daljnji odron zemljišta. Grad već izdvaja značajna sredstva za sanaciju klizišta pokrenutih u poplavama ali svakako koristimo i prilike, poput ove, da apliciramo i dobijemo sredstva s viših nivoa vlasti“, rekao je Sedić. 

Osim ugovora u okviru projekta  prevencije i sanacije posljedica nastalih uslijed poplava i klizišta, s predstavnicima drugih lokalnih zajednica, institucija i ustanova iz USK potpisani su ugovori za utopljavanje zgrada radi uštede energije i  zaštitu nacionalnih spomenika.