Visoki troškovi ishrane na poslu za bh. radnika: sendvič 6 KM, begova čorba 8 maraka...

radnici

Radnik koji svakodnevno jede na poslu, po minimalnoj dnevnoj potrošnji, za mjesec dana izdvaja minimalno 200 KM samo za hranu. U današnjem poslovnom okruženju, mnogi radnici su primorani da se oslanjaju na obroke koje kupuju na radnom mjestu.

Na primjer, popularna begova čorba košta 8 maraka, uštipci 7, pizza 10 KM, dok sendvič može koštati 6 i više maraka. Kada se ovi troškovi saberu, dolazimo do značajne sume koja se izdvaja samo za dnevne obroke tokom radnog mjeseca.

Ovi podaci pokazuju izazove s kojima se suočavaju mnogi radnici u Bosni i Hercegovini, posebno oni koji primaju minimalnu platu. Upravo ovi troškovi hrane na radnom mjestu mogu dodatno smanjiti mogućnosti za štednju ili ulaganje u druge potrebe.

Tim povodom su pojedini, za sada malobrojni poslodavci prepoznali ove ekonomske izazove i uključili organiziranje kolektivnog keteringa, ali i promociju zdravih navika ishrane među zaposlenicima. Ovakve mjere ne samo da su poboljšale kvalitetu života radnika, već su i doprinijele njihovoj produktivnosti na radnom mjestu.