Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH će biti 15. maja

r
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zakazalo je novu debatu o Bosni i Hercegovini za 15. maj, bez specifičnih detalja o temi rasprave ili identitetu govornika.

Ovaj sastanak dolazi nakon vanredne sjednice koja je održana na zahtjev Rusije, a koja je usmjerena na aktuelna sigurnosna pitanja u BiH i potencijalne rizike za Daytonski mirovni sporazum.

Paralelno s ovim događajima, traju lobistički napori zvaničnika Srbije i Republike Srpske protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Iako precizan datum glasanja o ovoj rezoluciji nije utvrđen, očekuje se da će se naći na agendi Generalne skupštine UN-a u drugoj polovini maja.

U međuvremenu, konačni prijedlog rezolucije, koji bi svjetski obilježio 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine, proslijeđen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a, Dennisu Francisu.

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u, Zlatko Lagumdžija, potvrdio je da prijedlog sadrži sedam tačaka koje imaju za cilj očuvanje sjećanja na žrtve Srebrenice i spriječavanje njihovog negiranja.