Premijer USK razgovarao sa dobitnicima najviših ratnih priznanja USK

dobotnici priznanja

Premijer Unsko-sanskog kantona razgovarao je danas sa predstavnicima Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK.

 

U razgovoru sa premijerom Hušićem nosioci najviših ratnih priznanja informisali su o aktivnostima koje su posvećene građenju kulture sjećanja na časni ratni put branitelja Bosne i Hercegovine u odbrambeno- oslobodilačkom ratu.

Jedna od takvih aktivnosti je i tradicionalni godišnji susret Zlatnih ljiljana F BiH koji će ove godine biti organizovan u Bugojnu.

Savez dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja, kao nosilac organizacije obilježavanja godišnjice pogibije Adila Bešića, prezentovao je ideju za izgradnju spomen obilježja ovom velikanu odbrane BiH.

Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. Viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” koji se dodjeljuje za izvanredne junačke podvige i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te proizveden u čin majora a njegovo ime nosi kasarna Oružanih snaga BiH u Bihaću.