Njemačka, Rusija i Ukrajina prijavile rekordan broj umrlih od korone

.
I pored djelimične blokade broj oboljelih u Njemačkoj alarmantno raste

U Njemačkoj postoji sve više poziva da se uvede blokada pred Božić nakon što je danas prijavljeno rekordnih 585 preminulih od koronavirus i 29.875 zaraženih što je najviše od početka pandemije. Situacija je slična i u Rusiji i Ukrajini.

- Moramo da reagiramo hitno. Moramo da uradimo više nego što je prethodno planirano - naveo je njemački ministar ekonomije Peter Altmajer (Altmaier).

Rusija i Ukrajina također su danas prijavile rekordan broj smrtnih slučajeva, piše BBC.

Njemačka je u djelimičnoj blokadi od početka novembra, a zatvoreni su barovi, restorani i centri za zabavu. Opuštanje mjera planirano je pred 25. decembar, odnosno Božić.

Međutim, u toj zemlji broj oboljelih alarmantno raste i pored svih uvedenih mjera, a njemačka kancelarka Angela Merkel je prije dva dana održala emotivan govor u kom je pozvala na poštovanje mjera, naglašavajući da je 500 mrtvih u jednom danu nedopustivo.

Danas je i ministar Horst Zihofer (Seehofer) upozorio da je jedini način da se situacija smiri uvođenje hitne blokade.

- Ako budemo čekali do Božića, borit ćemo se sa visokim brojkama mjesecima - rekao je on.

Bavarska je jedina koja je uvela oštrije mjere, a Merkel će se navodno sastati sa regionalnim zvaničnicima u nedjelju.

Ruski zvaničnici prijavili su rekordnih 613 smrtnih slučajeva za 24 sata, pa se tako ukupan broj umrlih popeo na 45.893. Najgora situacija je u Moskvi i Sankt Peterburgu. I u Ukrajini je zabilježeno rekordnih 285 umrlih u jednom danu.