Ako ste planirali putovati, teško ćete. Sigurno se produžuju stroge mjere na granici

xcbg
Nove će se mjere uvedene prije dvije sedmice produžiti 21. Decembra, a moguće je i uvođenje novih.

 

Stroge mjere na granicama se definitivno produžuju

Neslužbeno nam je danas potvrđeno i da će se definitivno produljiti i stroge mjere na granicama. 

Odlukom Stožera civilne zaštite od 1. prosinca u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili ići u samoizolaciju do pristizanja negativnog testa, uz nekoliko iznimki koje se odnose na tranzit, prekogranične radnike, diplomate, zdravstvene radnike...

Obveza PCR testa ili samoizolacije se odnosi i na sve hrvatske državljane koji su za blagdane planirali doći u Hrvatsku, ali i za sve Hrvate koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja svijeta pa će bilo kakva putovanja za božićne, a možda i novogodišnje blagdane biti teško izvediva. Podsjetimo i da je propisano kako je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku, ne računamo li neke doista iznimne slučajeve u kojima mogu boraviti u Hrvatskoj. Te su mjere na granicama na snazi do 15. prosinca.

Odluka će biti donesena sutra, produljenje ide na 15 dana ili odmah na mjesec dana

One će se, kako je doznao Index, sasvim sigurno produljiti, no još nije sigurno hoće li biti produljene na 15 dana ili odmah na mjesec dana. Odluku još nije potpisao ministar Davor Božinović, to bi trebao učiniti sutra. Tada će biti jasnije hoće li produljenje ići na 15 dana (moguće je da bi se krajem prosinca onda donijela nova odluka kojom bi se restriktivne mjere na granicama produljile na još 15 dana) ili će odmah produljenje biti na duži rok i vrijediti do sredine siječnja. 

Šef Stožera i ministar Božinović danas je pozvao građane da izbjegavaju posjećivanja za Božić i Novu godinu.

"Sad već možemo reći da za blagdansko vrijeme ljudi imaju više potrebe i više vremena vidjeti one koji su im važni u životu, a nisu ih vidjeli. Kada znate da o tome razmišlja velik broj ljudi, kada bi se svi našli, imali bismo veliki broj kontakata koji bi značio veliki epidemiološki rizik. Mi ćemo izaći s posebnim porukama, ali već sada želimo poslati poruku da se svi suzdrže od kontakata i druženja izvan svojih kućanstava. Najiskrenija želja za sreću i zdravlje i za Božić i Novu je ne ići u posjete i poželjeti svima koji su nam dragi sreću telefonom, videoporukom, to je najbolji način da pokažete nekome da vam je stalo. Znam da su blagdanska druženja tradicija, ali po svemu što smo dosad naučili o virusu, to druženje je idealno za širenje korone", poručio je Božinović.