Joshua večeras protiv Puleva brani titule u teškoj kategoriji

sv
Večeras će se u londonskoj Wembley Areni Britanac Anthony Joshua (31) i Bugarin Kubrat Pulev (39) boriti za WBA, IBF, WBO i IBO titule svjetskog bokserskog prvaka teške kategorije.

 

Meč između Joshue i Puleva trebao se održati još 2017. godine pred 80.000 gledalaca na stadionu u Cardiffu, ali se Pulev povrijedio i borba je otkazana. Drugi put trebali su se boriti na stadionu Tottenhama u junu ove godine, ali je i taj meč otkazan zbog koronavirusa.

Konačno, sada je sve spremno za spektakl. Joshua, branilac WBA, IBF, WBO i IBO titula na vaganju je težio nešto preko 109 kilograma, dok je Pulev nešto lakši sa 108.6 kilograma.

 

 

Britanac važi za apsolutnog favoirita prema kladionicama, ali sigurno i Pulev može ponuditi dosta toga u ringu, te nas očejuje zanimljiva borba.

"Pulev je nezgodan protivnik i neće to biti nimalo lagana borba, ali ja sam sada na niovu gdje ne mogu prihvatati lagane borbe. Nije to borba koju želim i radije bih imao neku za zagrijavanje, jer godinu dana nisam bio u akciji, ali ovo se mora odraditi. Trebat ću ostati hladan pod velikim pritiskom i nadam se da će borba opravdati očekivanja. Molim se za svoju pobjedu i želim gledaocima pružiti noć za pamćenje", rekao je Joshua (23-1) u najavi meča.

Pulev (28-1), s druge strane, najavljuje da je spreman preuzeti tron prvaka u teškoj kategoriji.

"Ovog puta bit ću jedan novi Kubrat Pulev i ovo nikako nije moj posljednji meč. Pobijedit ću za sve Bugare i postati prvi prvak teške kategorije iz moje domovine. Pun sam, energije, osjećam se snažan i nakon ovog meča borit ću se protiv Tysona Furyja", kazao je Bugarin, koji je ipak zaboravio činjenicu da Joshua u ugovoru ima klauzulu koja mu u slučaju poraza garantuje revanš.

Zbog pandemije kronavirusa na tribinama Wembley Arene bit će prisutno samo 1.000 gledalaca, a meč bi trebao početi ne prije 22 sata po srednjoevropskom vremenu.

Prema pisanju engleskih medija Joshua će za ovaj meč prema unaprijed potpisanom ugovoru zaraditi 11 miliona eura, dok će njegov protivnik inkasirati oko 3,28 miliona eura.

Ukoliko Joshua slavi, njegova sljedeća borba, bila bi sa Tysonom Furyjem koji je prvak u WBC kategoriji, a taj meč ljubitelji boksa očekuju s velikim nestrpljenjem.