Dodik o državi u kojoj živi: BiH je promašaj, ne pomažu vam ni molitve

r
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u svom najnovijem obraćanju javnosti ponovno iznosi stavove koji podrivaju ideju zajedništva unutar Bosne i Hercegovine. U kontekstu Nacionalnog molitvenog doručka održanog u Sarajevu, Dodik je izrazio oštru kritiku prema organizatorima i učesnicima skupa, posebno se osvrćući na bošnjačke političke aktere.

“U nedostatku ideja u promovisanju unitarne BiH, Bećirović je sazvao “nacionalni molitveni doručak” da “svi postanu jedno”. Spisak gostiju na tom tragikomičnom skupu dovoljno govori. Svakodnevne prijetnje ratom, sukobima i zveckanje oružjem dolaze iz Federacije i nekako nađu da u sve upetljaju i molitvu. Šteta koju su bosanski muslimani napravili pokretanjem priče o rezoluciji o Srebrenici i svojim jednostranim aktivnostima je nepopravljiva”, izjavio je Dodik.

Dodik je iskoristio priliku da naglasi svoje viđenje neizvodljivosti suživota s bošnjačkim narodom, osuđujući njihovu politiku i inicijative koje, prema njegovim riječima, imaju za cilj trajno ukinuće Republike Srpske i stigmatizaciju srpskog naroda.

“Nemoguće je vratiti se nazad i pretvarati se kao da se ništa nije desilo. Desilo se. I to mnogo toga. Vidjeli smo da bosanski muslimani ne žele da žive s nama, da žele da trajno ukinu Republiku Srpsku i da označe cijeli srpski narod kao genocidan.”, dodao je Dodik.

Dodik je takođe kritikovao međunarodnu zajednicu i njihovu ulogu u Bosni i Hercegovini, opisujući je kao neuspješnu, te izjavio da: “Ta priča nema budućnost, BiH je promašaj. To je najveći neuspjeh međunarodne zajednice i slika tog promašaja je i jeftini pokušaj okupljanja pod okriljem Amerikanaca i sa Schmidtom u Sarajevu. Tamo nema Republike Srpske i neće je nikada biti na mjestu gdje se odobrava kršenje prava i zakona. A bez Republike Srpske nema ni BiH”

Dodik je završio svoj govor izjavom koja odražava duboko nepovjerenje prema trenutnoj političkoj klimi i liderima Federacije BiH, naglašavajući da njihovo ponašanje predstavlja “potpuno podaništvo” prema međunarodnoj zajednici.

“U vrijeme dok je potpuna kriza, izazvana odlukama nelegalnog Nijemca, Bećirović i Nikšić mirno sjede i mole se sa Schmidtom. To je taj odnos koji oni imaju prema institucijama i ljudima koji žive u BiH. Potpuno podaništvo” zaključio je Dodik.