Kriminalci u BiH spavaju u tenama jer EUROPOL prijeti sve više

MUP

I do sada je EUROPOL poslao mnogo informacija na osnovu dešifrovanih poruka iz Sky i Anom aplikacija, a ubuduće će ih biti još više, tvrdi Nešić

U posljednje vrijeme su u Bosni i Hercegovini realizovane dvije velike policijske akcije u saradnji sa EUROPOL-om. Radi se o akcijama Black Tie 2 (Crna kravata 2) i akciji u borbi protiv prevara putem call centara Pandora.
Tajni podaci

Podsjećamo, u akciji Black Tie 2 uhapšene su 23 osobe, među kojima i v. d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, kao i nekoliko sadašnjih i bivših pripadnika ove jedinice. Radilo se o akciji na razbijanju mreže saradnika jednog od najvećih narkokartela u Evropi, koji predvodi Edin Gačanin, a koji je poznat pod nazivom Tito-Dino. Zanimljivo je da je odmah nakon prvih hapšenja, posebne pres konferencije organizirao ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković koji je branio uhapšene i napadao tužioce koji rade na ovom predmetu. Kakva je njegova uloga u cijelom slučaju, pokazaće naredne istrage.

U drugoj akciji kodnog naziva Pandora u BiH je izvršena racija u 12 call centara. Osim u našoj zemlji, akcija je realizovana i u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Njemačkoj i u drugim državama. U akciji je uhapšena ukupno 21 osoba.

S obzirom na to da su ove dvije akcije provedene u kratkom periodu, djeluje da se u posljednje vrijeme intenzivirala saradnja bh. policijskih agencija sa EUROPOL-om.

Sigurno je da se saradnja sa EUROPOL-om intenzivira i da će biti još akcija poput Black Tie 2

Ovim se još jednom pokazala ispravnost potpisivanja Protokola o saradnji BiH sa EUROPOL-om u martu prošle godine. Pokazalo se da je Ministarstvo sigurnosti BiH uradilo dobar posao potpisujući ovaj protokol. Sigurno je da se saradnja sa EUROPOL-om intenzivira i da će biti još ovakvih akcija, izjavio je za Oslobodjenje ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Ono što je posebno naglasio je činjenica da sve policijske agencije, državne, entitetske i kantonalne, veoma dobro sarađuju sa evropskom policijom.

Nažalost, bilo je i pokušaja miniranja te saradnje. Pod tim, prije svega, mislim na pismo koje je federalni ministar MUP-a Ramo Isak slao EUROPOL-u. Neka on odgovori kakav je imao cilj da minira saradnju sa EUROPOL-om. Zašto je podigao nepotrebnu galamu i da li je imao ličnih interesa za takvo nešto? Zašto Isak još nema pristup tajnim i vrlo tajnim podacima koje dobijamo od EUROPOL-a? To su pitanja na koja odgovor treba dati Isak, naglasio je Nešić.
Nema nedodirljivih

Posebno je napomenuo kako je i do sada EUROPOL dostavio jako mnogo podataka baziranih na dešifrovanju Sky i Anom aplikacija, ali da će ih ubuduće biti još i više.

Istrage na osnovu Sky i Anom aplikacija će pokazati da nema zaštićenih iako su mnogi od njih mislili da su zaštićeni. U ovim aplikacijama ima mnogo i imena zvaničnika i tek treba da bude otkriveno ko je sve “bio u Skayu”. Ja sam za to da se sva imena otkriju, ko god da je u pitanju. Možda Isaka boli to šta bi Sky mogao sve donijeti, a donijeće to da neće više biti nedodirljivih, potcrtao je Nešić.

Ako se ostvare njegova predviđanja, to bi značilo da ćemo u budućnosti prisustvovati još mnogim hapšenjima zvučnih imena.