Konaković: Ne zanima me šta će negatori genocida raditi nakon što se usvoji rezolucija

r

Povodom obilježavanja 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo medijima su se obratili ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Mislim da svake godine uspijevam, bez obzira na obaveze, biti na ovom mjestu, na ovaj datum kada se obilježava prvo zvanično postrojavanje jedne zvanične jedinice. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u pružanju otpora agresiji na BiH i odbrani Sarajeva.

Ovdje smo da odamo počast onima koji su dali živote za odbranu BiH ali i vidimo sve ove heroje koji su tih prvih dana stali na obronke ovih naših planina i suprostavili se jednom od najjačih agresora ikada viđenih u Evropi i svijetu. Došli smo da se poklonimo svemu što su radili i odamo počast”, kazao je Konaković.

Osvrnuo se na usvajanje rezolucije o Srebrenici i tome šta može uslijediti nakon toga.

“Ne zanima me šta će negatori genocida raditi nakon što se usvoji rezolucija koja uspostavlja zvanično Dan sjećanja na najgore stradanje u zaštićenoj zoni UN-a.

Ponovo se duhovi uzburkaju i pokazuju se prava lica naših komšija s kojima, nažalost, moramo graditi zajedničku budućnost. Nas njihove reakcije ne zanimaju, nego nam samo njih pokazuju u pravom svjetlu i to ne samo nama, nego ćemo se potruditi da to čitav svijet vidi, kakvi su to ljudi koji veličaju ratne zločince.

Vidjeli ste ovih dana zamjenika ministra odbrane, koji je u jeku razgovora o rezoluciji otišao i poklonio se ratnom zločincu Ratku Mladiću. Ne treba nam bolji odgovor zašto nam je ova rezolucija potrebna”, kazao je.